СГХГ представя "Истински игри" на Боряна Венциславова

2612
СГХГ представя  "Истински игри" на Боряна Венциславова
Снимка: Софийска градска художествена галерия

Софийската градска художествена галерия представя Боряна Венциславова с "Истински игри". Откриването ще се състои на 1 февруари, петък, 18.00 часа. 

Боряна Венциславова запечатва вживяването в играта с позабравените игри от близкото минало. Изложбата “Истински игри” е мотивирана от желанието на художничката да припомни опита и спомените на нейното поколение от забавлението навън с игри на живо, с понякога прости или самоделни играчки.

Петканалната видеоионсталация показва вече пораснали деца, поканени да продължат играта на фунийки или игра на ластик. Протагонистите са хора с различни професионални занимания, поканени да влязат в роля, като се подлагат на една приятна възстановка, едновременно спомняйки си за детството, за самата игра и правилата и. В ситуациите провокирани от Боряна Венциславова, участниците играят бидейки себе си, във вида им на работещи възрастни.

Игрите, разиграни във видео инсталацията, се свързват със спомените на поколенията израснали през 80-те. Колективните игри, освен че изискват физическо присъствие и контакт, в контраст със статичното екранно преживяване, провокират приповдигнатост и известна театралност, подсилена във видеата на Боряна Венциславова от вида на играещите-възрастни.

Играчите в инсценираните ситуации на видеоинсталацията са деца и възрастни, едновременно сериозни и невярващи, играчи по своему в техния собствен живот и играещи в нечия политическа амбиция, които всякога могат да отдадат своя кредит на доверие на играта и тя да се получи, или обратно - да се разомагьоса и разпадне. Именно тези различни аспекти и мета-нива на “Игрите на съдбата” разглежда авторката в изложбата “Истински игри” чрез различни видове медии като видео, фотография, текст и обекти.

Боряна Венциславова често се вглежда в социалните трансформации, които засягат отделни групи от съвременното общество. Нейните герои са реални хора, които художничката поставя в ситуация или среда, която извежда разминаванията между лични очаквания и реалност, именно породени от парадоксите на съвременния свят.

Боряна Венциславова е интердисциплинарна художничка, която работи в областта на фотография, филм/видео, инсталации, пърформативно и медийно изкуство. Нейни произведения са представяни в самостоятелни и групови изложби и на редица медийни и филмови фестивали. Отличена е с редица награди, признания и стипендии. През 2017 година е носител на наградата за изящни изкуствa на град Виена, през 2013 - на Австрийската държавна стипендия за изящни изкуства, 2009 start стипендия, 2006 награда на филмовия фестивал в Кьолн, награди за изкуство от Сузман щифтунг, Ото Путчер фонд и други. Била е резидентен артист в Банф/Канада (Банф Център), Атина (Снехта), Лондон (ACF), Рим (BKA), Нюkасъл (ISIS Arts), Бъркли (CEC Artslink), Лос Анджелис (MAK Schindler), Чикаго (BKA) и през 2019 ще бъде в Ню Йорк. Работите ѝ са включени в редица частни и обществени колекции.

Боряна живее и работи във Виена и София. Завършва магистратура в Университета по приложни изкуства, Виена. През 2017 е отличена с Австрийско гражданство за заслуги във визуалните изкуства.

Куратор на изложбата е Вера Млечевска.

СГХГ представя изложбата "Нашата живопис в нови насоки"

От 13 ноември до 10 февруари изложбата „Нашата живопис в нови насоки” ще представи една от посоките на развитие на българск...

С участието на: Владимир Мишайков, Гаро Ашикян, Георги Петров, Дойчин Котларов, Линда Русева, Мартина Станева-Антонова, Сава Бобчев, Яна Криспин

Камера: Петко Лунгов

Звук: Веселин Зографов, Стефан Пашалийски

Асистент продукция: Елена Радева

• Изложбата се реализира с любезното съдействие на Австрийското посолство в София и Федералното канцлерство на Австрия за изкуство и култура.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Зографът Диан Костов с изложба в една от най-големите църкви в света (ВИДЕО)

Автор от вселената на "Дюн" и художник на DC Comics идват на Aniventure Comic Con 2024

Ари Дикиер: Щастлив съм, че ще бъда на LUNAR 2024. Ще ви вдъхновя, за да потърсите себе си

Продадоха картина на Густав Климт за десетки млн. евро (ВИДЕО)

Галерия "Арт Маркони" представя изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево" (СНИМКИ)

Обявиха българския павилион на Венецианското биенале за най-голямото откритие

Бургаски котки се прославиха на фестивал в Тексас (СНИМКИ)

Министър Найден Тодоров откри българския павилион на Венецианското биенале

В Пловдив откриват изложба, посветена на опазването на околната среда

22 светлинни творби преобразяват фасади, паркове и площади на Фестивала на светлините LUNAR

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт