Асеновград награждава четиримата си почетни граждани тази неделя

6293
Асеновград награждава четиримата си почетни граждани тази неделя
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Званието "Почетен гражданин" на Асеновград тази година ще бъде връчено на всички четирима асеновградчани, за които инициативни комитети бяха отправили предложения. Това решение бе взето от Общинския съвет в града и е прецедент. За първи път със званието ще бъдат удостоени повече от двама души. След дълги дебати и тайно гласуване по време на редовното си заседание местният парламент реши да почетни граждани да бъдат благодетелят, който дари 100 000 лева за подпомагане изграждането на COVID отделение към МБАЛ - Асеновград в борбата срещу новия коронавирус, Абдул Карим Хассун, както и предприемачът, който се слави с множеството си дарения на асеновградчани в нужда, Вакрил Запрянов.

По-късно обаче от председателя на Общинския съвет Драгомир Георгиев постъпи предложение да се гласува и за останалите двама. Мотивите му бяха, че има възражения и претенции относно гласуването и недействителните бюлетини от инициативните комитети на неспечелилите кандидати. Решението бе предложено за обсъждане на извънредна сесия, състояла се веднага след редовната. Дебатът продължи дълго, като имаше и предложение точката да отпадне, което не бе прието. В знак на протест, общинските съветници от "БСП за България", "Зелените" и ВМРО напуснаха залата преди гласуването. В крайна сметка, тайният вот се състоя и така за почетни граждани бяха определени и другите двама - Димитър Трамбураджиев и Георги Велев.

Том Ханкс стана почетен гражданин на Гърция

Том Ханкс стана почетен гражданин на Гърция, съобщи агенция АНА-МПА. Документ, който потвърждава отличието, е подписан от гръцкия през...

Плакетите на четиримата достойни асеновградчани ще бъдат официално връчени тази неделя (31.05.20 г.), когато Асеновград ще отбележи празника си. Церемонията ще се състои от 11:00 ч. в Старинно училище "Свети Георги". Ето и по няколко думи за новите почетни граждани.

Абдул Карим Хассун живее в Асеновград от 90-те години на миналия век. Той е роден в град Сайда, Република Ливан, семеен е с 2 деца. Бизнесът му е в сферата на машиностроенето и металообработката и от години го развива в Асеновград. Организаторите на подписката определят ливанеца като един от най-големите дарители в града през годините. И допълват, че "изграждането и развитието на индустрия в Асеновград, щедростта и готовността на Хассун винаги да се отзове и да помогне асеновградчани в нужда, са доказателство за неговия значителен принос към развитието на общината".

Спортистът Димитър Трамбураджиев е славил Асеновград цели 50 години със спортните си успехи. Той е постигнал много добри резултати и заслуги във вдигането на тежести. Трамбураджиев се занимава и с обществена дейност. Той е инициатор за построяването на паметника на Васил Левски в града.

Вакрил Запрянов също е сред удостоените с почетното звание. Като мотив се изтъкват заслугите му в областта на обществената дейност на община Асеновград, дарител и инициатор на благотворителност. Организаторите на подписката казват, че той "заслужено има място в челото на списъка на асеновградските предприемачи, които системно и дискретно правят финансови жестове към съграждани, изпаднали в нужда, или за култура и обществени инициативи".

Бащата на Гришо - почетен гражданин на Хасково

Бащата на най-добрия български тенисист Григор Димитров - Димитър Господинов Димитров да бъде удостоен със званието Почетен гражданин н...

За "Почетен гражданин" на Асеновград бе избран и Георги Велев за заслуги в областта на културата и съхраняването на българските традиции. Той има издадена книга "Българският празничен календар", който по неповторим начин дава обяснение за смисъла на празниците и традициите. Творбата допринася за издигането на българския дух и култура не само в пределите на България, но и по света. Велев е автор и на книгата "Нашата азбука Глаголицата". Той е известен и с това, че е един от доайените на бойните изкуства в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com