X
 
 

Близо 120 подписа събраха асеновградчани с искане за мерки срещу шумни ромски тържества (ВИДЕО)

2489 0
Близо 120 подписа събраха асеновградчани с искане за мерки срещу шумни ромски тържества (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com
Близо 120 асеновградчани се подписаха в петиция, адресирана до различни институции в България. Чрез подписката хората се обявяват публично срещу тормоза от силната ромска музика, звучаща от квартал "Лозница" в Асеновград. Инициаторите обясняват, че шумът е почти ежедневен. В почивните дни не се съобразяват часовете, в които е забранено това - между 14:00 ч. и 16:00 ч. Хората твърдят, че са подавали сигнал на телефон 112 преди време. "Беше около 01:00 ч. през нощта. Звъннах на 112 и беше изпратен екип, който прекрати шума. Но може ли ежедневно да звъним на полицията за такива неща, при условие, че никой не си плаща глобите дори и санкция да им е наложена", обяснява една от подписалите се в подкрепа на жалбата.

Чрез подписката асеновградчани, живеещи в близките до ромската махала квартали, поставят и конкретни искания. Хората настояват да бъдат предприети незабавни и трайни мерки за ограничаване на шума от силната музика на тържествата. Искат да бъде извършена внезапна проверка, без предупреждение и с уред за измерване на децибелите. А в случай, че бъде установено нарушение, виновните да бъдат наказани и да се проследи дали ще си платят глобата, ако им бъде наложена такава.

ВМРО: Настояваме Концепцията срещу циганизацията да бъде приета!

Настояваме за спешното приемане на Концепцията, придобила публичност, като Концепция срещу циганизацията, която лидерът на ВМРО –...

Подписката са подкрепили не само асеновградчани от квартал "Възраждане", който е най-близко разположен до ромската махала. За предприемане на незабавни мерки са се подписали и хора от района на "Баба Тонка", "Зъбчето" и дори от на бившия месокомбинат, като твърдят, че музиката се чува и до там понякога. "Ние не искаме ромите да спрат да се забавляват. Нека го правят, но така, че да не пречат на останалите. Не е нужно да стоим със затворени прозорци и на климатик в по-топлите дни, без значение от сезона, заради ромската музика. Защото изпълненията им се "преплитат" със звука от телевизора ни", обяснява друг от потърпевшите. Хората се жалват, че музикалният тормоз продължава с години, но едва сега са решили да потърсят помощ от държавните институции.

Първоначално е била подадена жалба до община Асеновград, откъдето устно ги препратили към Регионална здравна инспекция (РЗИ)-Пловдив. На писмен сигнал пък от върнали отговор, че според закона, проблемът е ангажимент на общинската администрация в града. А по утвърдена наредба във времето, определено за спазване на тишина, казусът касае МВР. След като всичко това не удовлетворило хората, те се амбицирали и за около 10 дни събрали 116 подписа, решени да алармират за проблема институции на национално ниво. Така, заедно с видео, като доказателство и с искане за предприемане на незабавни мерки, гражданите подали жалбата подписка до изпълняващия длъжността кмет на Асеновград - инженер Петър Бояджиев, отново до директора на РЗИ-Пловдив, до Министерството на здравеопазването, до Народното събрание и до премиера на България Бойко Борисов.

Actualno.com

Етикети: