Масово глобите за шумни ромски сватби не се плащат от младоженците

3559
Масово глобите за шумни ромски сватби не се плащат от младоженците
Снимка: Getty Images / Guliver

12 акта на стойност между 500 и 800 лева са съставили през това лято инспекторите от пловдивския Общински инспекторат за шумни ромски сватби в „Столипиново”. Нито една глоба обаче до момента не е била платена и санкциите остават само на хартия.

Сигналите, които в общинското ФБР са получили за вдигане на шум, силна музика и сватбарски викове в етническите квартали в Пловдив, са били 45. Били са извършени 30 проверки, при които инспекторите са били придружавани от полиция.

Над 5 млн. лв. годишно струва кражбата на вода в софийските гета

​300 000 кубически метра вода месечно - толкова крадат живущите в гетата на столичните квартали "Филиповци" и "Факултета". Тази информа...

Когато сватбарите видели присъствието на униформени, първоначално се стряскали и намалявали сами децибелите. След като минели 30 минути до час след проверката, те отново надували на максимум звука от мощните тонколони, пише "Монитор".

При проверките полицаите и служителите на Общинския инспекторат предупреждавали организаторите на тържествата да намалят шума на открито и им давали да подпишат предупредителни протоколи. Наблюденията на шефа на инспектората Ангел Славов показвали, че само в присъствие на полицаи от Шесто районно в „Столипиново” и от Трето районно в „Шекер махалата” сватбарите имали респект и ограничавали шума от семейните си празненства.

Сватбите в етническите махали в Пловдив по традиция на ромите се правят на открито, и то през цялата година. Сигналите през зимния сезон намаляват, тъй като хората са със затворени нощем прозорци, а и сватбарите в „Столипиново” предпочитат да използват закритата специална зала за тържества.

През лятото обаче в кварталите, които граничат с ромските махали, звукът става непоносим. Съседите на хората от „Столипиново” и „Шекера” трудно могат да спят, когато по улиците са правят шумни ромски сватби и други тежки семейни тържества.

В Асеновград замерват шума на ромските сватби само след официален сигнал

Замерване нивата на шума в квартал „Лозница“ в Асенoвград ще бъде осъществено, когато има информация или сигнал. Това съобщ...

Eкип на Actualno.com направи проверка как стоят нещата с шума в асеновградската ромска махала. След наше запитване до местната управа в града стана ясно, че шумът от ромските празненства се замерва само след подаване на официален сигнал до компетентните органи.

От Община Асеновград посочиха, че досега не е извършено замерване на шума в района, тъй като „към настоящия момент няма постъпили конкретни сигнали /устни или писмени/ за повишено ниво на шума“ в зоната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кметът на Пловдив Костадин Димитров откри обновени детски градини (СНИМКИ)

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов откри конференция, посветена на “Зеления и устойчив спорт”

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com