Богоявленският кръст в Асеновград беше спасен от именник

4275
Богоявленският кръст в Асеновград беше спасен от именник

Богоявленският кръст на днешния Йордановден в Асеновград бе спасен от 29-годишния асеновградчанин Йордан Делчев. Той бе най-бързият смелчага, който днес извади светинята от ледените води на река Чая, съобщава кореспондентът ни от Асеновград.

Именикът се бори за улавянето на богоявленския кръст за осма година и го хваща за седми път. Асеновградчанинът работи като пещар в един от заводите в близост до Асеновград. Баща е на 4-годишно момче, което днес бе неотлъчно до него. Празникът в Асеновград започна рано тази сутрин от църквата „Свети Николай Чудотворец“.

Стотици мъже участваха в традиционното хоро в река Тунджа в Калофер

Стотици мъже се включиха в традиционното леденото хоро в река Тунджа в Калофер в деня, в който отбелязваме големия празник Богоявление ...

Точно в 8:30 ч. стартира литийното шествие от храма до Пешеходния мост в града. Там велик Богоявленски водосвет отслужи пловдивският митрополит Николай. За първи път именно той хвърли кръстта в студените води на Чая. Гъстата мъгла и ниските температури не успяха да изплашат стотиците асеновградчани и гости, които наблюдаваха обичая от моста и двата бряга на реката. Близо 30 бяха смелите мъже, които се осмелиха да навлязат в ледените води тази година и да се борят за спасяването на светинята. Веднага след излизането си от реката, Йордан Делчев пожела на себе си, на семейството си и на целия български народ здраве, щастие и късмет. За проявената смелост, кметът на Асеновград доктор Емил Караиванов подари на смелчагата 10-литрово буре със станимашки мавруд и парична награда от 100 лева. Архиерейското наместничество дари Йордан Делчев с халат, родопско одеяло и Богоявленска икона. А митрополит Николай благослови асеновградчанина за здраве.

Официалната част от днешния празник продължи с тържествено освещаване на бойните знамена на Военно формирование Асеновград. Церемонията се състоя на площад "Академик Николай Хайтов" в града. Традициите и обичаите на Йордановден тази година се проведоха под звуците на родопски гайди. За безопасността на участници и наблюдатели в празника бяха осигурени екипи на Бърза помощ, на РСПБЗН и на РУ на МВР в Асеновград.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com