Община Асеновград даде от парите на гражданите за проект на местна телевизия

3571
Община Асеновград даде от парите на гражданите за проект на местна телевизия
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Община Асеновград даде от парите на гражданите за проект на местна телевизия. Сумата от 2 000 лева бе отпусната на медията, за да реализира проект, с който да се популяризират делата на успели асеновградчани, живеещи извън страната. Предложението бе отправено от председателя на Постоянна комисия по образование и култура Петко Чирпанлиев и прието с 30 гласа "За" и 1 "Въздържал се" от съветниците на града. Средствата се отпускат от параграф "Обезщетения и помощи по решение на Общинския съвет" на неправителствената организация, регистрирана в Пловдив, а именно - "Национално сдружение за единство и партньорство", чийто председател е Ели Шопова - програмният директор на местната телевизия.

Целта на проекта "Асеновград зад граници" е да открие, заснеме и изготви филм за 10 жители на града, които са успели някъде по света. "Те ще споделят усещанията си, когато са у дома, за срещите с близки, роднини и приятели от детството, юношеството и младостта. Ще разкажат подробно за сферата, в която са се развили и какво им е дало родното място за постигане на всичко това и как те популяризират Асеновград", се обяснява в рецензията на проектното предложение. Участниците в проекта са служители от медията, поискала средствата, по която ще бъде излъчван и филмът.

Настроения сред общински съветници за Антикорупционния закон - нас не ни питат

Нас не ни питат. Така председателят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков коментира пред репортер на Actualno.com готвените ...

Част от дейностите, които ще бъдат изпълнени за сумата от 2 000 лева, са подбор на 10 успели асеновградчани, осъществяване на контакт с участниците във филма и организиране по график заснемането и писане на сценарий. И още - заснемане на интервюта и кадри, писане на текстове, преводи, монтаж, който ще струва 1 200 лева, и други. Първоначалното искане на медията към общината бе за сумата от 4 000 лева. Впоследствие, по време на заседанието на Постоянната комисия по образование и култура сумата е била намалена наполовина. Искането и отпускането на средствата от парите на данъкоплатците в града е напълно законно. Дали е морално, от страна на Общинския съвет, оставаме читателят сам да прецени.

По темата помолихме за мнение Драгомир Георгиев - председател на местния парламент. Той посочи, че е бил възпрепятстван, когато се е провело обсъждането на точката в Постоянната комисия по образование и култура и е отсъствал от дебата. Каза, обаче, че е имало коментар, от страна на общински съветници, без да конкретизира от кого и в каква насока.

Председателят на културната комисия, пък, Петко Чирпанлиев заяви, че проектът е бил подкрепен със седем гласа, т.е. - от всички членове. Той обясни, че параграфът, от който се отпускат средствата, е с наименование за обезщетения и помощи, но касае и всички културни проекти.

На въпроса дали, ако други медии поискат финансиране на частен проект под шапката на неправителствена организация, Драгомир Георгиев отговори, че той не може да забрани да кандидатстват, но и не гарантира, че ще им бъдат отпуснати средства.

ГЕРБ заплаши да изключва и низвергва общински съветници в Копривщица (ВИДЕО)

ГЕРБ се разграничава от групата съветници на партията в Общинския съвет на Копривщица. Това стана ясно от думите на Томислав Дончев по ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com