Отецът, който Асеновград защити от митрополит Николай, мина на страната на владиката

9608
Отецът, който Асеновград защити от митрополит Николай, мина на страната на владиката

Църковната сага в Асеновград продължава. Отец Тодор, който днес (9 юни) беше защитен от миряни в Асеновград, изпрати разкаятелно писмо до пловдивския митрополит Николай, съобщава кореспондентът ни от града.

Категорично се разграничавам от изказванията на Щерьо Паспалев и от направените от него твърдения“, посочва асеновградският свещеник, визирайки бившия певец в хора на на асеновградската църква „Света Богородица-Благовещение”, който каза, че митрополит Николай е искал 5000 лева, за да ръкоположи свещеник за пост на село и 10 000 лева за пост в града. Отец Тодор изразява покруса и възмущение от казаното от близки до него хора. Интересен факт е, че в края на май позицията на отеца беше малко по-различна. Тогава пред Actualno.com той каза следното: "Нито съм съгласен с изказването на Щерьо Паспалев, нито не съм. Не искам да взимам отношение по този въпрос, тъй като аз съм свещеник и гледам да върша своята работа".

В Асеновград не прощават - надраскаха с химикал снимка на митрополит Николай

Скандалът с митрополит Николай в Асеновград не стихва. Снимката на митрополита в двора на църквата „Света Богородица – Благ...

В писмото си отец Тодор Димитров уточнява, че той също е бил сред църковните избиратели по време на избора на пловдивския владика. С чиста съвест заявява, че по никакъв начин не му е предлагана облага, за да гласува за Николай. А обвиненията, че митрополитът на Пловдив е искал пари за извършването на ръкоположение намира за клевета и светотатство.

С писмото си Отец Тодор уведомява Пловдивската епархия, че по своя воля със заповед е освободил Щерьо Паспалев от всякакви ангажименти към църквата „Света Богородица-Благовещение“ в Асеновград. Свещеникът се разкайва, че не е съумял да овладее недоволството на част от енориашите си, настъпило след назначаването на Стилиян. А него, отец Тодор нарича „моя млад събрат“.

„Редно е на младите свещеници да бъде даван шанс и да бъдат насърчавани и вярвам, че с помощта на отците от Асеновград този проблем ще бъде преодолян“, казва асеновградският свещеник. В края на писмото си Тодор Димитров изразява съжалението си и се извинява пред митрополит Николай, в случай, че неволно е станал причина за смущение сред вярващите. Той искрено моли за прошка Епархийския съвет на Пловдив и свещенослужителите от цяла Пловдивска епархия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com