Пловдивският митрополит Николай спечели окончателно правата за собственост върху манастира "Св. Св. Кирик и Юлита"

175006
Пловдивският митрополит Николай спечели окончателно правата за собственост върху манастира "Св. Св. Кирик и Юлита"
Снимка: Gettyimages

След дългогодишна съдебна битка със Съюза на архитектите в България, Пловдивският митрополит Николай спечели окончателно правата за собственост върху манастира "Св. Св. Кирик и Юлита" край Асеновград.

Със свое решение, окончателно по спора, Върховният касационен съд върна имота на църквата.

До дни започва работата по ремонта на яз. Тополово 2

Очаква се до дни да започне работа по ремонта на язовир ''Тополово 2'' над Асеновград. Това съобщи за Радио “Фокус”- Пловди...

Въззивният съд е приел, че манастирът е придобит от Пловдивската митрополия на основание давностно владение, което е продължило явно, непрекъснато и несмущавано в периода от 1.01.1925 до 1.01.1945 година. През 1982 година Съюзът на архитектите в България сключва договор с митрополията за безсрочно и безвъзмездно ползване и в периода 1983 - 1987 е извършил цялостно строителство в имота, което стриктно следва формата, очертанията и обемите на съществувалите сгради на манастира.

Спорът породи напрежение между Пловдивската митрополия и гилдията на архитектите у нас. В дните преди делото във ВКС, се обединиха всички техни професионални организации. Мотивите на архитектите бяха, че те са вложили над 10 млн. лева в строителството, а години преди да сключат договора и да влязат в манастира, той не е бил използван за тази цел - в него е имало психиатрия, концлагер в различни години. Над 300 проекта са предоставили безвъзмездно архитектите за нуждите на Българската православна църква. Особено обидени бяха те от нападките на митрополит Николай, който нарече "място за разврат" Творческата база на САБ при влизането му във владение в манастира през септември миналата година.

От своя страна, в дните преди делото във ВКС, пловдивският митрополит Николай призова пловдивчани да се молят и да спазят тридневен строг пост преди периода на Великденските пости. По повод победата в съдебната битка, на 8 март той ще отслужи благодарствен молебен и ще отправи специално архипастирско послание до духовенството и православните християни в катедралния храм "Успение Богородично". Благодарствени молебени ще бъдат отслужени във всички храмове на епархията, а църковните камбани в този ден ще бият тържествено в продължение на половин час от 10.00 до 10.30 часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com