X
 
 

Пречиствателната станция в Асеновград не работи, но има назначени служители

1756 0
Пречиствателната станция в Асеновград не работи, но има назначени служители
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова
Пречиствателната станция за отпадни води (ПСОВ) в Асеновград не работи. За проблема съобщи кметът на града доктор Христо Грудев. Тя бе открита официално съвсем скоро. Градоначалникът посочи, че вече е организирал комисия, която да извърши анализ на ситуацията. По думите му, приемателният протокол е подписан прибързано. Защото сега община Асеновград няма законовото право да изисква от изпълнителите да извършат корекции и поправки за своя сметка.

Грудев бе категоричен, че ще сезира министър-председателя на България Бойко Борисов. Кметът на града съобщи, че е запознал и министъра на околната среда и водите. "Обектът е приет, но съоръжението не може да започне да функционира, тъй като липсва комуникация между командния и останалите модули", обясни доктор Грудев.

Пречиствателна станция за питейни води ще строи „ВиК“ в Шумен за над 25 млн. лв.

Пречиствателна станция за питейни води (ПСПВ) ще строи „ВиК“ ЕООД – Шумен, с прогнозна стойност над почти 25,4 млн. л...

Той припомни, че ПОСВ бе изградена за сумата от около 26 000 000 лева. И посочи, че е изпратено писмо до изпълнителите да бъдат извършени корекции и поправки по съоръжението, като някои от тях са се отзовали на доброволни начала. „Нямаме обаче законови лостове, с които да ги принудим да предприемат действия по отстраняване на нередностите”, съобщи кметът. "Докато не заработи ПОСВ, ние не можем да я предадем като обект на ВиК", подчерта в заключение Грудев.

„Пречиствателната станция на Асеновград не работи въпреки, че има надлежно издаден Акт 15 без нито една забележка. Това означава, че общината е приела обекта. Впоследствие има издаден и Акт 16 и разрешение за ползване. Към момента пречиствателната станция на Асеновград не работи и общо взето, перспективите да заработи са много далечни, а полезните ходове на общината за разрешаване на проблема са твърде малко. И тази пречиствателна станция в момента тежи на бюджета на общината”. Това допълни заместник-кметът на града Стоян Димитров.

Той потвърди, че след извършване на проверките се оказало, че основната част на пречиствателната станция не е подвързана към останалите модули. Заради нефункционирането на съоръжението, в момента общината няма право да събира такса от гражданите. Друг голям риск, за който съобщават от градската управа, е обектът да не бъде приет от управляващият орган. В случай, че това не се случи, съгласно договорките между община Асеновград и Министерството на околната среда и водите - в частност Оперативна програма „Околна среда” - може да бъдат наложени финансови корекции, които да достигнат до 100%, т.е. „да ни бъде отказано изцяло разплащането, което е както казахме в рамките на около 26 000 000 лева без ДДС”.

Освен констатираното състояние на съоръжението, на юристите на общината е възложено да извършат обследване и на договора по проекта. Междувременно стана ясно, че на Пречиствателната станция за отпадни води в момента има назначени служители, които стоят на работните си места и получават заплата от общината. По думите на Стоян Димитров, това е задължение на общината, съгласно договора въпреки, че съоръжението не функционира и не може да заработи докато не бъдат отстранени всички забележки, описани в протокола.

Откриха пречиствателна станция във Видин (СНИМКИ)

Видин има нова пречиствателна станция! Изцяло завършеният и вече работещ обект бе открит с официална церемония днес. Проектът „До...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители