Проверяват законно ли се строят гараж и стопанска постройка в паметник на културата (СНИМКИ)

7133
Проверяват законно ли се строят гараж и стопанска постройка в паметник на културата (СНИМКИ)
Снимка: Атанас Кендев

"Караджовата къща" в Асеновград, която е със статут на недвижима културна ценност, съвсем загубва облика си след реконструкцията, сигнализираха читатели на Actualno.com. Хората алармираха, че старинният й вид, който трябваше да бъде запазен, съвсем не е същият. Дори отпред на мястото на едновремешното дворно пространство сега се строи съвременен гараж.

Срутиха паметник на културата в Асеновград

Срутиха „Караджовата къща“ в Асеновград, вписана в списъка с паметниците на културата на България. Сградата се намира на ул...

Екипът ни потърси гледната точка на Министерството на културата (МК) по казуса. От там отговориха, че със становище от 20.02.19 г. ведомството е съгласувало "виза за проучване и проектиране на Технически инвестиционен проект за реконструкция на жилищна сграда по автентични данни и нови гараж и стопанска сграда". Извършена е била и проверка по документи, след подадения сигнал, като Министерството на културата е установило, че за извършваното строителство е налична проектна документация, съгласувана със законовите норми и в това число е предвидено допълващо застрояване - гараж и стопанска сграда. Така излиза, че независимо, че становището е да се извърши реконструкция, всъщност в същото време постройката е била обявена за опасна и в крайна сметка е била съборена и издигната нова.

Според отговора от културното министерство окончателната оценка и решение, отчитащи съответствието на проекта с нормативните актове обаче е ангажимент на кмета на община Асеновград. И още - всички обстоятелства, свързани с реализацията, собствеността на засегнатите имоти и съгласие на заинтересованите страни са в правомощията на специализираната общинска администрация. В заключение, от Министерството на културата увериха, че на 11.11.19 г. сигналът е изпратен до кмета на града за извършване на проверка по компетентност.

Припомняме, че имотът е частна собственост, намира се на улица "Крепостна стена" №14 в Асеновград. Имотът е декларирана, като "Къща на Христо С. Караджов и Сотир Хр. Караджов". Архитектурно-строителен паметник на културата е и е вписана в списъка с Груповите паметници на културата в Метошка махала. По онова време улицата, на която е била построена, се е наричала "К. Ковачев". През миналата година "Караджовата къща" бе обозначена като опасна сграда заради възможно самосрутване. Съставена бе комисия, която да извърши оглед. Тя предложи "демонтаж на сградата и реконструкция по автентични данни", съгласно Закона за културното наследство.

Укрепват опасен саморазрушаващ се паметник на културата в с. Свежен

Предприемат спешни мерки по укрепване на паметник на културата в село Свежен, който е опасен за преминаващи пешеходци и хора с автомоби...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com