5000 руснаци се бият за Ислямска държава

11059
5000 руснаци се бият за Ислямска държава

На страната на джихадистката групировка Ислямска държава /ИД/ се сражават до 5000 руснаци, преценява шефът на антитерористичния център на Общността на независимите държави /ОНД/ генерал-полковник Андрей Новиков, предаде Би Би Си.

"По данни на спецслужбите в ИД воюват около 2 000 граждани, които имат паспорти от Руската федерация, но според някои оценки броят им доближава 5 000", заяви Новиков пред Интерфакс. Голям резонанс в Русия предизвика историята на студентката от Московския държавен университет /МДУ/ Мария Караулова, пристигнала от Москва на турско-сирийската граница с намерението да се присъедини към ислямистите. В края на миналата година Националният антитерористичен комитет на Русия съобщи, че в редиците на джихадистите на халифата воюват между 800 и 1 500 руснаци.

Основно привличането в редиците на ИД ставало чрез интернет. През последната година към войските на халифата се присъединиха хиляди жители на Германия, Франция, Белгия, Великобритания и други европейски държави. Групировката ИД получи широка мрачна известност, след като през лятото на миналата година нейни екстремисти нахлуха в Ирак и Сирия и без проблем превзеха отведнъж няколко града. В завладяната от тях територия беше обявено създаването на халифат.

Арестуваха студент в САЩ симпатизирал на ИД

Студент от колежа в американския град Куинс бе арестуван по подозрение, че планирал терористично нападение в района на столицата от и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com