Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хеликоптер, превозващ президента и външния министър на Иран, е катастрофирал

19 май 2024, 16:22 часа • 15890 прочитания

Хеликоптер, превозващ иранския президент Ебрахим Раиси, е претърпял инцидент в Северозападен Иран, съобщава местната информационна агенция Tasnim. Вертолетът Ми-171 е катастрофирал на 19 май.

Най-новата информация: Животът на иранския президент е в опасност, издирвателната операция продължава часове (ВИДЕО)

Инцидентът е станал, когато президентът се е връщал от района Хода Афарин в северозападната иранска провинция Източен Азарбайджан, след като е открил язовир на общата граница с Азербайджан.

И външният министър на борда

Агенция IRNA потвърди, че президентът Раиси е бил на борда на хеликоптера. На него се намирали и иранският външен министър Хосейн Амирабдолахиан, и ръководителят на петъчните молитви в Табриз - аятолах Мохамед Али Ал-е-Хашем. На борда са били още Малек Рахмати - губернатор на Източен Азербайджан, и представител на Върховния лидер в Източен Азербайджан.

Спасителните екипи на иранското дружество на Червения полумесец, военните сили и полицията са били изпратени в района, за да открият вертолета. 40 екипа търсят Раиси и останалите официални лица, но към момента удрят на камък заради гъста мъгла и дъжд.

Още: Изтощителен и опасен преход: Как режисьорът Мохамед Расулоф избяга пеша от Иран

Издирвателна операция - официалните лица са живи?

Съобщава се, че някои хора от обкръжението на Раиси са се свързали с командния център, което поражда надежда, че няма жертви, допълва Tasnim.

По-късно агенция Mehr съобщи, че Раиси и Амирабдолахиан са живи. Само че странното е, че изтри тази информация минути по-късно.

Конвоят на президента е включвал три хеликоптера. Два от тях, превозващи редица министри и официални лица, са се приземили благополучно.

Още: Coldplay и Стинг скочиха в подкрепа на ирански рапър, осъден на смърт

Информацията на Mehr, която впоследствие беше изтрита - "президентският хеликоптер се приземи трудно в планински район поради лоши метеорологични условия (проливен дъжд и силен вятър). Спасителите все още не могат да стигнат до него заради мъглата. По предварителна информация - никой от ескорта не е пострадал. Иранският президент е добре и пътува с автомобил като част от кортежа към Табриз". Други ирански агенции все още не са потвърдили информацията на агенцията.

"Твърдо кацане"

Министърът на вътрешните работи на Иран заяви по-късно, че мястото на инцидента са изпратени спасителни екипи. "Днес имахме тържествено откриване на язовира Киз Каласи в присъствието на президента на Азербайджан, а след това президентът (Раиси) и придружаващите го лица се връщаха с няколко хеликоптера, единият от които трябваше да извърши твърдо кацане поради лошото време и условията в района", уточни Ахмад Вахиди.

"Свързахме се с антуража на президента, но тъй като районът е сложен, комуникацията е малко трудна и чакаме спасителните екипи да достигнат до мястото на инцидента и до мястото на кацане на хеликоптера, за да ни предоставят информация", допълни вътрешният министър.

Още: Иран предупреждава за атомна бомба, ако види заплаха за съществуването си

По-късно Tasnim съобщи, че локацията на инцидента е била установена. Катастрофата е станала близо до село Узи, разположено в горите на Арсбаран. В същото време хеликоптер със спасители не е могъл да кацне в района на предполагаемата катастрофа поради мъглата, съобщава информационна агенция IRNA.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес