Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Животът на иранския президент е в опасност, издирвателната операция продължава часове (ВИДЕО)

19 май 2024, 19:17 часа • 3027 прочитания

Животът на иранския президент Ебрахим Раиси и на външния министър Хосейн Амирабдолахиан е "в опасност" след катастрофата с хеликоптер, на чийто борд са били двамата заедно с други ирански официални лица. Това съобщава източник от Ислямската република пред агенция "Ройтерс", докато издирването продължава.

Още: Хеликоптер, превозващ президента и външния министър на Иран, е катастрофирал

Вертолетът се разби в неделя, 19 май, в Северозападен Иран, докато е пресичал планински терен в гъста мъгла на връщане от посещение на границата с Азербайджан. Над 40 екипа се впуснаха да търсят хеликоптера, но засега без успех в продължение на над два часа - именно заради лошите метеорологични условия.

Обезпокоителна информация

"Все още се надяваме, но информацията, която идва от мястото на катастрофата, е много обезпокоителна", каза служителят пред "Ройтерс", говорейки при условие за анонимност.

Информационна агенция Mehr преди часове съобщи, че Раиси е жив и вече пътувал на безопасно място, но впоследствие изтри тази публикация, което породи сериозни опасения какво точно се случва.

Вече излезе неофициална информация, че е възможно Раиси да е пътувал с 45-годишен хеликоптер. Политическият анализатор на германския таблоид "Билд" Юлиян Рьопке коментира, че ако е вярно, то иранците са направили невероятна услуга на "Мосад":

Иран спря излъчването на телевизия, всички се молят

Иранската телевизия спря всички програми и започна да излъчва молитви за Раиси. Отделен е прозорец за предаване на живо от мястото на издирване на разбилия се хеликоптер с иранския президент. Спасителите преминават пеша през планините в гъстата мъгла, защото въздушната помощ е невъзможна при такива условия. Не е установено точното място на инцидента - знае се само районът.

Междувременно IRIB News публикува нови кадри от спасителната операция от мястото на евентуалното разбиване на хеликоптера.

Официалният акаунт на Раиси в Instagram сподели пост с думите: "Молете се за мен".

Спешна среща

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей е провел извънредно заседание на Съвета за сигурност на страната след съобщенията за катастрофата на хеликоптера на Раиси, съобщава Tehran Times.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес