Жена напръска с боя икона на Сталин и предизвика масови протести в Тбилиси

2659
Жена напръска с боя икона на Сталин и предизвика масови протести в Тбилиси
Снимка: iStock/Guliver

На 13 януари в Тбилиси се проведе голям протест с искане за сурово наказание за жена, обвинена в поругаване на религиозна икона, изобразяваща съветския диктатор Йосиф Сталин, която наскоро беше поставена в грузинската столица, съобщи US News.

Твърди се, че на 9 януари заподозряната е напръскала с боя иконата, която е била изложена в главната катедрала "Света Троица" в града, в знак на протест, който разкрива дълбокото разделение в Грузия относно наследството на бившия съветски диктатор в родината му.

Алт-Инфо, проруското ултраконсервативно движение, което организира протеста, използва публикация в Telegram, за да сравни "оскверняването" на иконата с репресиите срещу религията по време на режима на Сталин.

"Изразяваме позицията си по отношение на настоящите събития и подчертаваме, че фактът на заливане с боя на иконата в Патриаршеската църква е вид набег срещу църквата и повтаря опита от болшевишкото минало", се казва в съобщението.

Протестът

Хиляди православни вярващи и привърженици на Алт-Инфо се събраха на 13 януари пред парламента на страната, преди да тръгнат през града към катедралата, за да се помолят пред иконата на Сталин. Тълпата, която наброяваше до 3000 души, беше наблюдавана от полицията и към нея се обърна оратор, който критикуваше нападението над иконата.

Грузинска националистическа партия, наречена "Алианс на патриотите", която също изразява проруски възгледи, заяви, че е подарила иконата на катедралата.

На страничния панел на иконата е изобразен роденият в Грузия Сталин - заклет атеист, който жестоко потиска религията в целия Съветски съюз - как е благословен от руската православна светица Матрона Московска по време на Втората световна война.

Грузинската православна църковна управа заяви, че в иконата трябва да бъдат направени "подходящи промени", като добави, че няма достатъчно доказателства, че Сталин действително се е срещал със Света Матрона.

Полицията е започнала разследване за "дребно хулиганство" и е разпитала един заподозрян след инцидента.

Но някои активисти на Православната църква и вярващи искат срещу жената, чието име е посочено в грузинските медии, да бъде проведено наказателно разследване и тя да бъде евентуално вкарана в затвора за това, което според тях е обидно за иконата и техните вярвания. Те също така искат законът, който се отнася до подобни инциденти, да бъде по-строг, според местни доклади.

До иконата бяха поставени цветя, а вярващите се редяха на опашка, за да целунат частта от нея, на която е изобразен Сталин.

Някои грузински медии съобщиха, че православни активисти са се опитали преди това да щурмуват апартамента на жената в Тбилиси, но са били възпрепятствани от полицията, предава БГНЕС. 

ОЩЕ: Гладоморът се повтаря: Посланикът на САЩ в ООН сравни Путин със Сталин

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com