Китай намекна за конфликт със САЩ и защити връзките с Русия

4902
Китай намекна за конфликт със САЩ и защити връзките с Русия
Снимка: Getty Images

Отношенията между Китай и САЩ "сериозно са се влошили" и „конфликтът и конфронтацията“ между двете страни са неизбежни. Това заяви новият китайски външен министър Цин Ган, като същевременно защити връзките между Пекин и Москва.

Цин, който доскоро беше посланик на Китай в САЩ, си изгради репутация на внимателен и опитен дипломат по време на престоя си в чужбина. Но при първата си поява като външен министър на годишната парламентарна среща на Китай той използва далеч по-остър тон, като предупреди за "катастрофалните последици" от "безразсъдната игра" от страна на Вашингтон спрямо Пекин.

Турско издание: Китай няма да търпи повече

Китай е систематично атакуван от Америка на икономическия фронт, пише турското издание Sabah. Сега търпението на китайците се изчерпа. ...

"Ако САЩ не натиснат спирачки, а продължат да се движат по грешен път, никакви бариери не могат да предотвратят дерайлирането и със сигурност ще има конфликт и конфронтация", заяви Цин в кулоарите на Националния народен конгрес в Пекин, цитиран от CNN.

По време на събитието той даде тон на китайската външна политика за следващата година, а след това порица САЩ за нарастващото двустранно напрежение и защити тясното партньорство на Китай с Русия.

Връзките между двете най-големи икономики в света - на Пекин и Вашингтон - са в най-лошото си състояние от десетилетия насам, а напрежението нарасна още повече миналия месец, след като китайски балон (според САЩ - шпионски) се издигна над Северна Америка и бе свален от американски изтребители.

ОЩЕ: Белият дом: Свалените над САЩ обекти вероятно не са били заплаха за сигурността

Във вторник Цин обвини САЩ, че са реагирали прекалено остро. Според него това е довело до "дипломатическа криза, която е можело да бъде избегната". Инцидентът, каза външният министър, показва, че "възприемането и възгледите на САЩ за Китай са сериозно изкривени. Те разглеждат Китай като свой основен съперник и най-голямото геополитическо предизвикателство".

Тайван: Има риск от внезапно навлизане на китайски военни в близост до острова

Тайванският министър на отбраната Као Куанчи предупреди, че островът трябва да бъде нащрек за „внезапно нахлуване“ на китай...

"САЩ твърдят, че се стремят да се конкурират с Китай, но не търсят конфликт. В действителност обаче така нареченото "съревнование" от страна на САЩ е всестранно сдържане и натиск, игра на живот и смърт. Сдържането и натискът няма да направят Америка велика, а САЩ няма да спрат подмладяването на Китай", каза Цин Ган.

Министърът се нахвърли върху Вашингтон за Индо-тихоокеанската стратегия, като обвини САЩ, че формират големи блокове, за да провокират конфронтация. Според него американците замислят "азиатско-тихоокеанска версия на НАТО".

"Истинската цел на Индо-тихоокеанската стратегия е да сдържа Китай", заяви Цин. "В Азия не трябва да се повтаря Студената война, в Азия не трябва да се повтаря криза от типа на украинската", добави той, като не нарече случващото се в Украйна "война".

Отказът на Китай да осъди Русия за нахлуването в Украйна и нарастващото партньорство с Москва допълнително обтегнаха отношенията на Пекин със Запада. Макар че Китай се опитва да се представи като неутрален мирен посредник, страната също така защитава своите "солидни като скала" връзки с Русия.

Във вторник Цин заяви, че китайско-руските отношения "не представляват заплаха за никоя страна в света, нито пък в тях ще се намесва или ще сее раздор някоя трета държава". "Колкото по-нестабилен става светът, толкова по-наложително е за Китай и Русия да развиват постоянно отношенията си", смята външният министър.

"Ройтерс": САЩ искат санкции срещу Китай, търсят подкрепа сред съюзниците

САЩ се допитват до близки съюзници относно възможността за налагане на нови санкции на Китай, ако Пекин окаже военна подкрепа на Русия ...

Цин говори и по темата за Тайван - самоуправляващия се демократичен остров, който Китай счита за част от своята територия въпреки непризнаването на това от голяма част от международната общност. Според китайския министър Тайпе е "крайъгълен камък на политическата основа на китайско-американските отношения и първата червена линия, която не трябва да се пресича".

"Защо САЩ говорят за зачитане на суверенитета и териториалната цялост по въпроса за Украйна, но не зачитат суверенитета и териториалната цялост на Китай по въпроса за Тайван? Защо САЩ искат от Китай да не предоставя оръжия на Русия, а продължават да продават оръжия на Тайван?", попита Цин в духа на империалистическото мислене на Владимир Путин.

ОЩЕ: САЩ пращат към Тайван милиони за оръжия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com