САЩ предупреди Китай да не доставя оръжие на Русия

19920
САЩ предупреди Китай да не доставя оръжие на Русия
Снимка: Getty images

Тъй като опитът за превземане на Украйна от Русия наближава своята едногодишна граница, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза пред CBS News, че Китай активно обмисля предоставянето на смъртоносна подкрепа, включително оръжия и боеприпаси, за да помогне на Москва във войната й срещу Украйна.  

„От първия ден бяхме загрижени за тази възможност“, каза Блинкен. Притиснат относно типа смъртоносна помощ, която Китай обмисля, Блинкен говори в общи линии: "Има цяла гама от неща, които - които се вписват в тази категория, всичко - от боеприпаси до самите оръжия."  

САЩ се похвалиха, че са заловили лидер на "Ислямска държава" в Сирия

Американски войници с хеликоптер, работещи със сирийски кюрдски сили, са заловили офицер от "Ислямска държава" в Сирия, съобщи БГНЕС, п...

Трябва да се отбележи, че представителят на китайското външно министерство Ван И каза на други лидери на Мюнхенската конференция по сигурността тази седмица, че Китай работи върху мирно предложение за прекратяване на войната в Украйна. Тази публична позиция противоречи на това, което американското разузнаване посочи.

"Видяхме ги да предоставят несмъртоносна подкрепа на Русия за използване в Украйна. Безпокойството, което имаме сега, се основава на информацията, която имаме, че те обмислят да предоставят смъртоносна подкрепа, и ние им дадохме много ясно, че това би създават сериозен проблем за нас и в отношенията ни", посочи Блинкен.

Държавният секретар на САЩ потвърди, че китайски компании вече предоставят несмъртоносна подкрепа на руските усилия. Той отбеляза връзката между китайските компании и китайското правителство, като каза: "Към днешна дата сме виждали китайски компании и, разбира се, в Китай наистина няма разлика между частни компании и държава".  

Блинкен също посети Германия за Мюнхенската конференция по сигурността, ежегодно събитие, на което присъстват висши служители от цял ​​свят по въпросите на отбраната, сигурността на хората и глобалния ред. Там той разговаря за последствията, пред които ще се изправи Китай, ако предостави оръжия, боеприпаси или друга смъртоносна помощ на Русия.   

"Трябва да се уверим, че състезанието, в което сме ангажирани, няма да премине в конфликт. Но в същото време ние много решително ще отстояваме нашите интереси", каза Блинкен. 

САЩ официално приключиха войната с тероризма

Поводът не привлече много внимание, но 31 декември, 2022 година отбеляза края на това, което беше наречено "войната срещу тероризма" (а...

В седмиците преди инвазията на Русия в Украйна руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин издадоха съвместно изявление, обявявайки партньорство без ограничения. Блинкен даде пример в тази посока - Иран и Русия разширяват военните си отношения: "Видяхме как Иран предоставя дронове, които Русия използва в Украйна, за да атакува цивилна инфраструктура, да убива цивилни". Той добави, че помощта на Иран за Русия "продължава от месеци".

Но сега Русия може също да въоръжи Иран, който е определен от САЩ като най-големия държавен спонсор на тероризма.

"Има все по-вредни отношения между Русия и Иран. Русия също предоставя военно оборудване на Иран, включително, изглежда, изтребители. Това е нещо, което изглежда, че може да се случи, което би направило Иран още по-голяма заплаха, ако придобие тази технология. Така че това е нещо, което говорим за това със съюзници и партньори по целия свят. Тези отношения предизвикват нарастваща загриженост", коментира Блинкен. 

От началото на войната иранският президент Ебрахим Раиси подкрепи военната атака на Путин срещу Украйна, заявявайки, че действията са оправдани, тъй като разширяването на НАТО представлява "сериозна заплаха" за стабилността на региона.

Още: Китайски дронове помагат на Русия във войната в Украйна: The Wall Street Journal

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Тежка присъда за американец за опит за шпионаж

Джо Байдън проведе разговор с лидерите на Катар и Египет

Най-малко 25 загинали след автобусна катастрофа в Перу

Трима полицаи загинаха при престрелка в Северна Каролина (ВИДЕО)

САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията

Вашингтон обвини израелски отряди в груби нарушения на правата на човека

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com