Войната в Израел: В ход са преговори за освобождаване на заложници (ВИДЕО)

17635
Войната в Израел: В ход са преговори за освобождаване на заложници (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Продължава ескалацията на напрежението между Израел и Хамас. То възникна, след като на 7 октомври палестински бойци организираха изненадваща атака на израелска земя. Оттогава израелската армия поде истинска война от въздуха по Ивицата Газа, разрушавайки цели квартали.

Удари на два фронта

Ударите продължиха и през последното денонощие. Израелски самолети отново бомбардираха цели в Ивицата Газа. Имаше въздушни нападения и на север по границата с Ливан.

Армията на страната съобщи и че е ликвидирала терористи, криещи се в планината. Според информацията, те са открити в района на Дов на израелско-ливанската граница и са ликвидирани с помощта на дрон. Смята се, че терористите са планирали да изстрелят ракети към израелска територия.

Израелски войник пък е бил убит тази сутрин по време на ограничена операция близо до оградата с Газа, а други трима военнослужещи са били ранени, съобщиха от Израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ). Говорителят на израелската армия Даниел Хагари заяви, че военните са "разчиствали района" и са издирвали изчезналите израелци, когато противотанкова ракета е обстреляла бронираната им машина в района Кисуф, от палестинската страна на границата с Израел.

Същевременно бе съобщено, че в самия Израел обстановката е спокойна. През последните две седмици, след атаката на палестинската терористична групировка "Хамас" на 7 октомври, в Израел са регистрирани „нула инциденти“ на вътрешни сблъсъци между еврейски и арабски жители на страната, съобщи шефът на израелската полиция Коби Шабтай на заседание на Комисията по национална сигурност на Кнесета на 22 октомври.

Снощи израелската армия обяви, че продължава да нанася удари и на територията на Ливан, като в неделя е поразила две групи радикали, свързани с шиитската организация "Хизбулла". Намесата на Ливан и групировката „Хизбула“ в конфликта предизвика остра ескалация на напрежението между Израел и Иран. Вчера министърът на икономиката и промишлеността на Израел Нир Баркат каза, че ако "Хизбула" реши да отвори фронт в северната част на страната, Тел Авив ще атакуват директно Иран. "Планът на Иран е да атакува Израел на всички фронтове. Ако открием, че възнамеряват да ни нападнат, ние не просто ще отвърнем на удара по тези фронтове, но ще ударим змията по главата - Иран", каза Баркат в интервю Британският вестник Daily Mail. Баркат е бивш командос, бе 10 години кмет на Ерусалим и е министър от партията на премиера Бенямин Нетаняху.

Още: Блинкен: Очакваме ескалация от Иран и сме подготвени за нея

Въпреки това, Техеран продължава да заплашва Израел от няколко фронта заради готвената от израелците сухопътна операция в Ивицата Газа. Иранският министър на външните работи Хосейн Амир-Абдолахиан предупреди Тел Авив, че ситуацията в Близкия изток може да излезе извън контрол, ако страната не спре ударите по крайбрежния анклав, контролиран от "Хамас". Той заяви, че САЩ също са "виновни" за това, че предоставят военна подкрепа на Израел. "Предупреждавам САЩ и техния пълномощник Израел, че ако не спрат незабавно престъплението срещу човечеството и геноцида в Газа, всичко е възможно във всеки един момент и регионът ще излезе извън контрол", заяви Амир-Абдолахиан на пресконференция в Техеран, цитиран от BBC.

Обвинение към САЩ дойде и от друг опонент на Вашингтон на международната сцена – Русия. Външният министър Сергей Лавров обяви, че засиленото американско военно присъствие е довело до ескалация на напрежението в Близкия изток.

Още: Разберете ли това за отношенията между Израел и Иран, много неща за конфликта в ивицата Газа ще ви се изяснят

Светът тръпне в очакване и на евентуална сухопътна израелска операция. Припомняме, че по границата с Ивицата Газа има струпана 300 000 армия, която чака заповед за атака. Въпреки това международният говорител на Израелските отбранителни сили заяви, че сухопътните войски "вероятно" ще нахлуят в Ивицата Газа, но "Хамас" може да предотврати това, ако направи две неща. Организацията трябва "да се предаде безусловно" и да освободи всички заложници, взети при атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, заяви подполковник Джонатан Конрикус. Той допълни, че израелските сили ще "ликвидират "Хамас" напълно".

Още: Сухопътната операция изглежда неизбежна: Как Израел вижда бъдещето на Ивицата Газа?

Ситуацията в Газа остава критична

Жителите на Ивицата Газа са на ръба на оцеляването. Непрестанни бомбардировки, глад, липса на електричество и питейна вода мъчат живеещите там. Международната общност продължава с усилията да достави колкото се може повече хуманитарна помощ, но това изглежда като химера, предвид, че в ивицата живеят над 2,3 милиона души, които са под пълна блокада. Постоянно излизат и видеокадри от израелските въздушни удари:

Днес стана ясно, че Турция е изпратила хуманитарна помощ за цивилните в Газа. Самолет на турските Военновъздушни сили вече е пристигнал на международното летище Ел Ариш в Египет, като пратката съдържа както хуманитарна помощ, така и медицински консумативи.

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел също призова за по-бързи доставки на помощи за Газа и заяви, че блокът обсъжда възможността да призове за "хуманитарна пауза" на войната на Израел срещу "Хамас". "Важното е повече, по-бързо и по-специално да се въведат основните неща, които правят възстановяването на водоснабдяването и електроснабдяването", каза Борел преди срещата на външните министри на ЕС.

Още: Български гражданин в Газа: Човешкото сърце не може да издържи на гледките

Заради тежката ситуация и непрестанните бомбардировки, палестински лидер обвини Израел в извършването на три военни престъпления – на колективното наказание, на етническото прочистване и на геноцид. Мустафа Баргути заяви пред БТВ, че на всеки 5 минути загива по един палестинец, а на всеки 10-15 минути е убивано едно палестинско дете. „Има над хиляда души в неизвестност и ние не знаем какво се е случило с тях. Половината от тях са деца. Има хуманитарна катастрофа и болниците са в много лошо състояние, защото нямат електричество и достатъчно  вода и лекарства. Много болници трябва да извършват операции без упойка. Това е престъпление и не е нормално през XXI век“, казва Баргути.

Подобно е положението и на Западния бряг: Войната на Израел с Хамас. Гняв и отчаяние на Западния бряг - ето как живеят там

Жертвите

По последни данни загинали в Израел са най-малко 1405 души, а 5431 са ранени. Други 222 са взети за заложници, като сред тях има граждани на най-различни страни, 100 души пък се водят за изчезнали.

От палестинска страна се съобщава за близо 5200 жертви – 5087 от тях в Ивицата Газа и 95 на Западния бряг. Според данните на Ал Джазира, най-малко 2085 от тях са деца, а 1120 – жени. Има загинали и 11 журналисти. Ранените са близо 17 000, като 15 273 от тях са в Газа, а 1650 – на Западния бряг. 2000 от ранените са деца, а най-малко 1400 са жени, посочва Ал Джазира.

Заложниците

Неясна остава и съдбата на похитените от Хамас граждани. По последни израелски данни те са 222. Сред тях има най-малко 20 деца и юноши до 18 години; между 10 и 20 души над 60 години. Повечето от заложниците все още са живи, като са държани в подземни тунели из цяла Газа, се казва в доклада, цитиран от BBC.

Още: Хамас публикува за първи път ВИДЕО със заложница

Днес обаче имаше и една добра новина – освободени са били две жени, като информацията от Хамас не е официално потвърдена от Израел до момента. Преди дни пък бяха пуснати две американски заложнички – майка и дъщеря.

Още: Празна маса с 200 места: Близките на заложниците с покъртителна акция в Израел (СНИМКИ)

По-рано през деня пък се появи информация, че са напреднали преговорите за освобождаване на общо 50 заложници. Очаква се сделката да бъде осъществена с посредничеството на Катар. Освобождаването на хората може да приключи „в следващите часове“, ако не се появят нови пречки. Според информацията, спирането на израелските въздушни удари над Газа е част от сделката, за да се позволи на екипите на Червения кръст да достигнат безопасно до заложниците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Италия свали дрон на хутите в Червено море

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

В търсене на примирие: Блинкен пристигна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

По-строги закони срещу насилието над жени: Австралийци протестират след клането в търговски център

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com