Разберете ли това за отношенията между Израел и Иран, много неща за конфликта в ивицата Газа ще ви се изяснят

7240
Разберете ли това за отношенията между Израел и Иран, много неща за конфликта в ивицата Газа ще ви се изяснят
Снимка: Getty Images

Днес Израел и Иран са заклети врагове, но това невинаги е било така, пише АРД в публикация за историята на отношенията между двете държави. Въпреки че от години Техеран финансира и снабдява с оръжие терористичните организации Хамас и Хизбула, като по този начин стои зад много от терористичните нападения срещу Израел, някога двете държави са имали близки отношения.

Омразата и враждебността към Израел са част от политическото ДНК на Ислямска република Иран, коментира авторът на статията Улрих Пик от Зюдвеструндфунк (SWR). Почти никоя официална демонстрация в Иран не преминава без призива "Смърт на Израел". А всеки последен петък от ислямския месец на постите Рамадан авторитарната държава празнува "Деня на Ал Кудс" (Деня на Йерусалим).

На този ден моллите призовават за унищожението на "малкия Сатана" Израел (успоредно с "големия Сатана" САЩ) и отричат правото на съществуване на държавата. "Ционисткият режим", казва революционният лидер Али Хаменей, е рак, който трябва да бъде изрязан от Близкия изток.

Още: Полицията в Москва задържа поддръжници на Палестина пред израелското посолство (ВИДЕО)

Кога възниква враждата?

Враждебността на Ислямската република към еврейската държава води началото си от аятолах Хомейни. В началото на 1960-те години, когато той все още живее в Иран, шиитският духовник описва тогавашния шах Реза Пахлави като "скрит евреин", който получавал заповеди от Израел. Монархът действително е поддържал близки и приятелски отношения с правителството в Йерусалим.

По време на своето изгнание в Наджаф, Ирак, той многократно е атакувал вербално държавата Израел. Тези словесни нападки и убийството на лидера на еврейската общност в Техеран през май 1979 г., веднага след революцията, карат много ирански евреи да напуснат страната. От около 65 хиляди в края на седемдесетте години днес техният брой е сведен до под 10 хиляди души.

Според иранската конституция евреите са защитено религиозно малцинство. Тяхната общност дори има свой представител в парламента в Техеран - един депутат, отбелязва АРД.

Още: Блинкен: Очакваме ескалация от Иран и сме подготвени за нея

Техеран твърди, че Ислямската република е антиционистка, но не и антисемитска, припомня германското издание.

Финансирането на групировките

Че Иран и Израел са и политически съперници, става очевидно за всички след нахлуването на Израел в Ливан през 1982 година. Тогава Техеран изпраща там няколкостотин революционни гвардейци, които да защитят шиитите. По това време в иранското посолство в Дамаск е основана и групировката Хизбула.

Ливанската шиитска милиция получава военно обучение и оръжия от иранските бригади Ал Кудс - елитното звено на Революционната гвардия за мисии зад граница. В момента Хизбула разполага с около 140 000 ракети, които са насочени към Израел от Южен Ливан.

Още: "Български пощи" временно спира приемането на пратки за Израел

Освен Хизбула и Хамас, палестинското звено на "Мюсюлмански братя" също е финансирано и въоръжавано от Техеран за борбата срещу Израел. Техните лидери са добре дошли в Техеран.

Сътрудничеството между двете страни

Израел и Иран разполагат с най-големия военен потенциал в Близкия изток и се съревновават за политическото превъзходство в региона. Но в миналото, когато се е налагало да се борят с общ враг, двете държави са работили заедно. По време на войната между Иран и Ирак (1980-1988 г.) Техеран многократно се е снабдявал с оръжия от Израел. Двете страни тогава бяха обединени от желанието си за елиминиране на иракския диктатор Саддам Хюсеин.

Твърди се и че Израел е замесен и в аферата "Иран-контри" от средата на 1980-те години, когато Вашингтон доставя тайно оръжие под прикритие на Ислямската република, за да използва приходите от това за финансиране на партизанската война срещу лявото сандинистко правителство на Никарагуа.

Още: Борел призова за повече и по-бърза помощ за Газа

Времето преди Ислямската революция демонстрира възможността за друг подход в отношенията между Техеран и Тел Авив. Тогава Иран е една от първите държави, които признават правото на съществуване на Израел и неговата независимост през 1948 година.

В конфликта в Близкия изток Израел гледаше на Иран като на съюзник срещу арабските държави. Той получаваше петрол в изобилие от Техеран, а и двете държави култивираха приятелството си със САЩ. Твърди се, че Иран е получил израелска подкрепа на много ранен етап и за развитието на ядрената си програма.

Сянката на иранската ядрена програма

Днес обаче взаимната враждебност се подхранва включително и от риска от ескалация заради ядрената програма на Иран. От 2009 г. Техеран е преместил част от атомните си съоръжения под земята, където те са по-добре защитени срещу атаки. Израел вече на два пъти е унищожавал ядрени съоръжения, намиращи се над земята в чужбина - в Ирак през 1981 г. и в Сирия през 2007 година. През последните две десетилетия бяха убити и над половин дузина иранци на важни позиции в ядрената програма на Техеран. Слуховете, че зад това стои израелското външно разузнаване Мосад не са нито потвърждавани, нито отричани от Израел.

Още: Израел ще отмени нахлуването в Ивицата Газа при две условия

 

Източник: Дойче веле

ЦАХАЛ: Израелски войник загина в Газа, докато търсеше заложници

Цените на петрола падат заради случващото се в Газа

Дрон се разби в жилищен квартал в северен Иран (ВИДЕО)

Иран: когато отказът да се носи забрадка е престъпление

Близкият изток се променя. Как Иран дърпа конците

Иран следи с камери носят ли жените хиджаб

Все повече отравяния в Иран. Хиляди момичета са засегнати

Незабрадените иранки - без паспорт и шофьорска книжка

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Италия свали дрон на хутите в Червено море

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

В търсене на примирие: Блинкен пристигна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

По-строги закони срещу насилието над жени: Австралийци протестират след клането в търговски център

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com