Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Черна гора спря екстрадицията в САЩ на криптобеглеца До Куон

05 март 2024, 15:38 часа • 1730 прочитания

Съдът на Черна гора отмени решение, с което се разрешава екстрадицията на криптовалутния предприемач До Куон в САЩ, и разпореди ново производство по случая, предаде АФП.

Още: Афера за милиарди: Черна гора ще екстрадира крипто гиганта До Куон в Южна Корея

Арестуван с фалшив паспорт

Основателят на Terraform, чието истинско име е Куон До-хюнг, беше в неизвестност от месеци, след като избяга първо от Южна Корея, а след това от Сингапур преди краха на компанията през 2022 г. През март миналата година той беше арестуван в Черна гора за използване на фалшив паспорт.

Още: Ето къде хората инвестират най-много в крипто

И Сеул, и Вашингтон искат екстрадицията на Куон заради подозренията за ролята му в измама, свързана с драматичния срив на компанията му, който изтри около 40 млрд. долара от парите на инвеститорите и разтърси световните криптопазари.

Делото е върнато на първа инстанция

Апелативният съд на Черна гора заяви, че е "приел жалбата на адвокатите на подсъдимия Куон До-хюнг, отменил е решението на Върховния съд на Подгорица от 20 февруари и е върнал делото на първоинстанционния съд".

Трибуналът обясни решението си със "съществени нарушения на разпоредбите на наказателното производство" от страна на Върховния съд.

Още: Сътрудници на Ружа Игнатова са осъдени в Германия - ощетили клиенти на OneCoin с милиарди

На 20 февруари Върховният съд разреши екстрадицията на Куон в САЩ, но отхвърли искането на Южна Корея за екстрадиция.

В началото на февруари Черна гора депортира бизнес партньора на Куон - идентифициран само с инициалите си J.C.H. - в Южна Корея.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес