Ден за размисъл в Македония

26627
Ден за размисъл в Македония
Снимка: Getty Images / Guliver

В Македония е ден на предизборно мълчание преди първия тур на президентските избори, предаде "Фокус". В бившата югорепублика това са петите поред президентски избори, след отделянето й от бивша Югославия.

Новият президент ще се избира между Георге Иванов, кандидат на ВМРО-ДПМНЕ и досегашен президент, Стево Пендаровски, кандидат на най-голямата опозиционна партия СДСМ, Зоран Поповски, кандидат на партия ГРОМ и Иляз Халими, кандидат на една от партиите на етническите албанци ДПА.

Опозиционният кандидат в Македония използва дипломатичен език по отношение на албанците

Основната македонска опозиционна партия, Социалдемократическият съюз на Македония (СДСМ), заложи на новак на политическия ринг за пре...

Предизборната кампания за настоящите избори започна на 24 март. т.г. Ако на утрешното гласуване никой от кандидатите не получи необходимото мнозинство от 50 %, след 14 дни предстои втори тур на изборите.

Право на глас в Македония имат 1 779 552 граждани. Според съобщение на ЦИК 70 305 от записаните в списъците са на постоянна работа в чужбина. От тях само 8 332 са заявили желание за гласуване в дипломатическите мисии на Македония.

Поредните номера на кандидатите в бюлетината са Георге Иванов с № 1, Иляз Халими № 2, Стево Пендаровски № 3 и Зоран Поповски № 4.

Очакванията на анализаторите са на втория тур един срещу друг да застанат Георге Иванов от ВМРО-ДПМНЕ и Стево Пендаровски от СДСМ, където решаваща ще бъде подкрепата на етническите албанци. Засега най-голямата партия на албанците ДСИ призова за бойкот на президентските избори.

1402 кандидати от 14 листи в предизборната кампания в Македония

Започва кампанията за предсрочните парламентарни избори в Македония, които трябва да се проведат на 27 април т.г., предаде МРТ. Управ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com