Гърция праща още военна помощ на Украйна

1806
Гърция праща още военна помощ на Украйна
Снимка: Pixabay

Гърция обеща военна помощ на Украйна „толкова дълго, колкото е необходимо“. Въпреки това, официални лица предупредиха, че страната трябва да запази голяма част от произведеното в Русия оръжие за собствените си отбранителни нужди, предаде Ройтерс, цитирана от БТА

Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников посети Атина в четвъртък в рамките на редовните си срещи с официални представители на страните от НАТО. В Гърция получи обещания за още тежки огнестрелни оръжия и боеприпаси за стрелково оръжие, достъп до гръцки болници за ранени военнослужещи и допълнителни бойни машини на пехотата БМП от съветската епоха.

Загубите сред руските наемници от "Вагнер" вероятно са близо 8 000 души

Военното министерство на Русия не е публикувало данни за инвалидните и наследствените пенсии за 2022 г., които биха могли да покажат ма...

Гърция „ще окаже всякаква подкрепа на Украйна на този много важен, решаващ етап от войната“, заяви министърът на отбраната на Гърция Никос Панайотопулос по време на съвместна изява с Резников. „Ще продължим да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо – това е много ясна позиция, която сме заели от самото начало“, посочи той.

Военнослужещи заявиха, че Гърция е предоставила и инструктори за специалните сили и танкисти на Украйна като принос към мащабните усилия за военна помощ, водени от Съединените щати и техните съюзници.

Още по темата Украйна – четете тук

Русия, която традиционно поддържаше тесни връзки с Гърция преди войната в Украйна, в продължение на десетилетия доставяше оръжия за членката на НАТО, включително ракетната система за противовъздушна отбрана С-300. Москва прекъсна близките си контакти с Атина заради подкрепата в полза на Украйна.

Анализ: Какво ново около готвеното от Украйна контранастъпление

Преживейте бурята, изтощете врага и след това нанесете ответен удар. Това е мантрата на украинските военни от месеци насам, която се по...

Панайотопулос каза, че Гърция няма да предостави никаква военна помощ, която би могла да компрометира собствената ѝ отбрана. Той заяви това в парламента в навечерието на посещението на Резников, и подчерта, че плановете за снабдяване с основни оръжия остават непроменени въпреки неотдавнашното размразяване на напрежението със съседна Турция, която също е член на НАТО.

Министърът каза, че танкове „Леопард“, произведени в Германия, не може да бъдат предоставени. „Слуховете се разпространяват с пълна сила: че ще изпратим изтребители и С-300, и това, и онова. За Бога!“, каза той пред депутатите. „Даваме това, което можем да дадем, но нищо, което би отслабило дори най-малко собствените ни отбранителни способности предвид предизвикателства на националната ни сигурност.“

Резников заяви, че Гърция е предложила помощ на Украйна, за да интегрира по-успешно военноморските си сили в НАТО. „След тази война, след победата на Украйна в тази война, заедно с нашите партньори ще продължим да развиваме отбранителните си способности“, каза Резников.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Сърбия и Република Сръбска декларираха "защита на сръбските национални интереси"

След 20-годишна пауза: Наша съседка възобнови директните полети до Ню Йорк

Ранени след взрив и пожар в голям румънски магазин (ВИДЕО)

НАТО инвестира в гръцки стартъп

Гастроентерит поразява две села в Гърция

ВМРО-ДПМНЕ и ВЛЕН си стиснаха ръцете за коалиция в РСМ

ЕС с пореден призив: Скопие да приеме конституционните промени

Наша съседка вдига минималната заплата до 1454 лева от 1 юли

"Правата ни са равни на нула": Люпчо Георгиевски се оплака от институциите в РСМ

Мицкоски обеща за 100 дни да реформира "Македония"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com