Гърция се цели в повече пари от ЕС

2377
Гърция се цели в повече пари от ЕС
Снимка: Getty Images

По време на телеконференция на Еврогрупата, гръцкият министър на финансите Христос Стайкорас е решен да настоява за бързи решения и ефективни процедури, така че програмите за подкрепа да бъдат незабавно изпълнени в еврозоната, пише в. "Катимерини", цитиран от БГНЕС.

Съветът на министрите на финансите на еврозоната ще обсъди заемите по програмата SURE за подкрепа на работниците и гаранциите на Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/ за оборотен капитал за предприятията - т.е. два от трите европейски финансови инструмента, насочени към смекчаване на ефекта от коронавируса заедно с кредитната линия на Европейския механизъм за стабилност /ЕМС/.

Как Гърция ще приема чуждестранните туристи

Гърция публикува предварителните условия, при които страната е готова да открие туристическия сезон и да приеме чуждестранни гости, съо...

Заемите за подкрепа на ЕМС за справяне с преките и косвените последици от пандемията ще бъдат на масата на преговори на групата министри по-късно днес, 15 май. Те ще се свикат като съвет на ЕМС, за да ратифицират решенията на Еврогрупата от миналата седмица.

Освен бързото прилагане на SURE, Атина иска ресурсите му да се разпределят не само въз основа на дела на всяка държава в бюджета на Европейския съюз, но и според прогнозираното финансово въздействие на пандемията върху държавите-членки. Като се има предвид, че Гърция - според пролетните прогнози на Европейската комисия - е най-засегнатата страна (с очаквана годишна рецесия), тя би могла да очаква по-висок дял от 1,4 милиарда евро, на които има право. Счита се, че сумата може да нарасне над 1,5 милиарда евро.

Правителството има готов план за действие: Това е планът за подкрепа на работниците, които ще се окажат в намалена заетост за определен период. Държавата ще покрие част от загубата им.

Що се отнася до обезпечението на ЕИБ, използването му ще се свежда до това предприятията да кандидатстват за заеми. Първоначално планът беше за гаранции за заеми за малки и средни предприятия, което Атина смяташе за полезно, като се има предвид, че гръцката икономика се базира на малкия и среден бизнес. Сега обаче еврозоната обмисля разширяване на обхвата на мярката, за да включи и по-големи предприятия.

Валдис Домбровскис: България влиза в ERM II през юли, остава й да изпълни едно последното условие

България може да се присъедини към „чакалнята на еврозоната“ или валутно-курсовия механизъм ERM II, през юли, ако изпълни и...

Подробности за тези две програми ще бъдат обсъдени днес с надеждата, че те ще влязат в действие от юни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com