Размирици в Турция, 120 арестувани при протести в Истанбул

19916
Размирици в Турция, 120 арестувани при протести в Истанбул

Най-малко 120 души са арестувани, а десетки ранени, при сблъсъци в Истанбул и Анкара по случай първата годишнина от протестите на площад "Таксим", предадоха световните агенции. Силите на реда използваха сълзотворен газ и водни струи в Истанбул, за да разпръснат опозиционери, опитващи се да стигнат по булевард "Истиклял" до площада. Протестиращите се разпръснаха, като много от тях пострадаха от сълзотворния газ.

В столицата Анкара полицията хвърли сълзотворни гранати и водни оръдия срещу близо хиляда демонстранти. Протести имаше и в южния град Адана, но бяха разпръснати от властите, предаде "Си Ен Ен - Тюрк".

Турската полиция задържа журналист в ефир

Турската полиция задържа журналиста Айвън Уотсън, докато той предаваше на живо от площад Таксим в Истанбул. Пратеникът на американската...

Турският премиер Реджеп Ердоган открито заплаши завчера с арест тези, които се опитат да се съберат на “Таксим” и близкия до него парк "Гези". Над 25 000 полицаи бяха мобилизирани в Истанбул, докарани бяха и подкрепления от провинцията. Властите блокираха улиците около "Таксим" и спряха градския транспорт в центъра на града, за да попречат на навлизането на големи групи хора на площада. Екип на Си Ен Ен бе задържан, докато отразяваше протестите на опозиционери близо до площад "Таксим".

Движението "Солидарност за Таксим", което оглави протестите в Турция миналата година, призова своите последователи да излязат отново на улицата на 31 май за първата годишнина от антиправителствените демонстрации, започнали от парка “Гези”. Шестима млади демонстранти загубиха тогава живота си при сблъсъците.

Очаква се уличните протести в Турция да зачестят това лято преди президентските избори през август, прогнозира Ройтерс. Висш член на партията на премиера Реджеп Ердоган прогнозира пред агенцията, че той ще се кандидатира за президент и ще управлява Турция до 2023 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани