Часовникът отброява часове до финала на финалите

7593
Часовникът отброява часове до финала на финалите

Две години изминаха от първия трофей на Лудогорец. Времето изтече много бързо, за да дойде днешният ден, в който "зелените" ще се изправят срещу Ботев (Пд) в Бургас за отличие номер 6. Арена на сблъсъка е "Лазур", стадионът, дал началото на приказката, която продължи със Суперкупата и нови две титли.

Пред Лудогорец се открива шанс за нов златен дубъл. Ситуацията обаче е коренно различна спрямо първата им година в елита, защото тогава никой не очакваше нищо, а сега всичко е на другия полюс. Втора купа в рамките на три години ще бетонира разградчани в историята като един от най-успешните отбори. През 2012-а "орлите" направиха немислимото и взеха трите отличия в един сезон, а това ги нареди до Левски и ЦСКА. "Сините" два пъти са обирали всичко (1984 и 2007), докато "червените" го правят само веднъж през 1989 г. Постижението на водения от Димитър Пенев тим от четири трофея за една кампания (титла, Купа на България, Купа на Съветската армия и Суперкупата) обаче едва ли някога ще бъде надминато. Първо, защото Купата на Съветската армия не съществува и към днешна дата могат да се спечелят само три отличия. Разбира се, има вариант, при който това може да се случи - със спечелване на международна купа, но поне още доста врме това ще е утопия.

Над 300 полицаи пазят финала за Купата

Полиция от цяла България ще бъде ангажирана с охраната на финала за Купата в Бургас между Ботев (Пловдив) и шампиона Лудогорец. Мачът е...

И докато в Разград за три години всичко бе осеяно с цветя и рози и много шампанско, то в Ботев часовникът отдавна е спрял да тикатака. Последният трофей на "канарчетата" бе през далечната 1981 г., напълно достатъчно време, за да забравят как се печели купа.

В последните 18 месеца под ръководството на Станимир Стоилов клубът се развива изключително правилно и едва ли ще е далеч времето, в което музеят ще започне да се пълни. За момента в него има само 4 значими отличия (2 титли и 2 купи). Още днес обаче се открива възможност те да набъбнат, но дори и да не се случи, то няма поводи за разочарование и отстъпване назад. Стореното от Ботев от завръщането в елита през миналия сезон е добра основа за развитие. Построяването на нова модерна база и течащият строеж на "Христо Ботев", който трябва да е готов през лятото на 2015 г., дават много поводи за оптимизъм.

Сблъсъкът в Бургас ще е под номер 5 между Ботев и Лудогорец през този сезон. Досега двата отбора така и не успяха да се победят, завършвайки 4 пъти наравно (0:0, 2:2, 1:1, 0:0). През миналата кампания обаче "орлите" стигнаха два пъти до успеха - 1:0 в Пловдив и 2:0 в Разград. Поне на този етап "канарчетата" не са ликували нито веднъж, но може съдбата да им е подготвила сладък реванш.

Станимир Стоилов е решил да не променя подхода за финала и да заложи на изпитаната схема 4-4-2. В отбрана доверие ще получат Христов, Спрокел, Лукин и Веселин Минев. Последният доскоро имаше леки проблеми с контузия, което наложи на мястото му отляво да действа Филип Филипов. Бившият футболист на Славия се справи на прилично ниво, но за този сблъсък Мъри ще го остави на пейката. Двойка дефанзивни халфове ще са Анисе и Иршак, който успя да се опази от картон срещу ЦСКА (0:0). Очаква се като ляво крило да е Мариян Огнянов, а отдясно ще е Александру Куртеан. На върха на атаката отново ще е дуото Хамза и Доре, които бяха в основата на някои от добрите мачове на Ботев през пролетта.

Домусчиев реши: Стоев остава начело на шампиона

Собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев сложи край на сагата около новия договор на Стойчо Стоев. Той е направил оферта за удължаване...

Стойчо Стоев също няма да предприема излишни рискове. За финала в състава ще се завърнат пропусналите гостуването на Левски (3:2) Владо Стоянов, Кайсара, Терзиев, Йордан Минев, Моци, Марселиньо, Мисиджан, Мишо Александров и Безяк.

Единствените, които бяха сред титулярите на "Герена" и ще играят и в Бургас, са капитанът Светослав Дяков и Христо Златински. Извън сметките за срещата е Дани Абало, който получи пети жълт картон и е наказан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com