ВАР-ът на Actualno: Футболът умря, да живеят хулиганите!

4972
ВАР-ът на Actualno: Футболът умря, да живеят хулиганите!
Снимка: БГНЕС / Колаж: Actualno.com

"ВАР-ът на Actualno" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез коментари и анализи правим по-детайлен преглед на най-наболелите теми в българския и световен футбол.

 

"Кралят е мъртъв, да живее кралят!" - така в Средновековието херолдът на Франция възвестявал за смъртта на краля и възкачването на престола на неговия наследник. Днес спокойно можем да перифразираме този израз и да възвестим, че българският футбол е мъртъв - за сметка на футболното хулиганство, което вече го наследи на трона. 

ЦСКА на умряло куче нож вади

През изминалия уикенд Националният стадион "Васил Левски" събра над 30 000 души за най-големия футболен празник - Вечното дерби между Левски и ЦСКА. Дерби обаче нямаше: "червените" биха "сините", направо ги унищожиха, както се изрази Нестор Ел Маестро. Нищо, че на умряло куче нож не се вади...

"Червените" биха безобразно слаб Левски

А Левски си беше умрял - с дебютант на вратата, с хаотична игра в защита и с млад отбор, чиито сили в трети пореден мач се изчерпват до почивката. А на скамейката е празно - няма ни един кадърен футболист, който да влезе и да промени нещо. И въпреки слабия опонент, "унищожителят" ЦСКА трябваше да дочака грешка на 20-годишния вратар на "сините", че да бие.

Левски - ЦСКА

Ел Маестро каза още, че Левски имал късмет, че паднал само с 2:0. Не, точно обратното - ЦСКА имаше късмет, че се изправи срещу толкова безобразно слаб Левски. Вече 8 месеца никой не знае какво точно играе ЦСКА на Ел Маестро, но то със сигурност не е футбол. И е смехотворно да се тупаш в гърдите, че си взел едно отдавна умряло "Вечно дерби", когато четири дни по-рано си бил тотално надигран от Локо Пловдив.

Пирова победа за ЦСКА насред бомби и ракети

И докато ЦСКА пирува на гроба на българския футбол, футболните хулигани се настаниха удобно в трона на мъртвеца. Вечното дерби за пореден път измести фокуса си от терена на трибуните. Но не заради песните и красивите хореографии на феновете, а заради войната с бомбички, ракети и други всевъзможни пиротехники.

Още преди мача от СДВР обявиха, че ще пуснат дронове над "Васил Левски", за да следят за спазването на обществения ред. После се похвалиха, че са открили огромно количество скрита пиротехника на стадиона. Само че камерите не работили и не могат да установят кой и как е внесъл пиротехниката на трибуните.

фенове на Левски

"Червени" и "сини" се бомбардираха цял мач

Както по-късно се видя, откритото "огромно количество" пиротехника се оказа миниатюрно на фона на гърмежите, които не спряха през целия мач. Агитките на ЦСКА и Левски си размениха десетки ракети, като няколко паднаха и в зоната за медии. При престрелките с ракети пострадаха майка и момче, които бяха откарани с линейка.

И за да не се воюва само с ракети от разстояние, се премина към ръкопашен бой. В един момент в агитката на Левски бяха пуснати група едри мъже от една от наетите частни охранителни фирми. Те започнаха да раздават правосъдие с крясъци, юмруци, ритници и колани - и биеха наред, без значение дали си мъж, жена, дете.

Левскари бият левскари

За капак се оказа, че биячите са левскари. Левскари бият левскари. Но и това не може да ни изненада - виждали сме го и преди, много пъти. А в очите на биячите се четеше онази животинска злоба, с която полицаи биеха хора на протеста срещу БФС от миналата есен. Въобще стадионът, който уж трябваше да обедини хората за един голям футболен празник, се превърна в арена за избиване на комплекси.

След войната с ракети, след ранените и след боя в агитката на Левски дойде и високата самооценка на СДВР за свършената работа по време на футболната среща: "в резултат на създадената организация (...) не се допусна напрежение и тежки инциденти". Явно трябва да се стигне до смъртен случай на стадиона, за да се брои в графата "тежък инцидент".

фенове на Левски ракета

Снимка: Yulian Todorov / Lap.bg

Впрочем това каза и Георги Иванов – Гонзо: "Ако продължаваме така, ще има смъртен случай". Тъкмо от президента на Българския футболен съюз трябва да дойде воля за промяна. Защото не е достатъчно да кажеш, че не толерираш направеното от агитките. Ако е нужно, ще затвориш стадионите за публика, колкото и крайно да звучи. Защото тази война трябва да спре на всяка цена

Държавата бездейства във войната на футболните хулигани

А тази война е възможна най-вече заради бездействието на държавата: вече 35 години "преход", а футболното хулиганство продължава да вирее - благодарение на слабата правораздавателна система. Нормативната уредба се опира до Указа за борба с дребното хулиганство и Закона за опазването на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия. Към тях добавяме и Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, тъй като само на последния мач бяха задържани 11 неполнолетни лица.

фенове на ЦСКА

Футболното хулиганство остава безнаказано

В тези три нормативни акта са предвидени някоя друга парична глоба и забрана за посещаване на спортни мероприятия за година-две (когато въобще се стигне до санкция, защото тези случаи се броят на пръстите на едната ръка). Това ли са тежките наказания, с които държавата иска да бори футболното хулиганство? Къде са доживотните забрани за посещаване на спортни мероприятия? Къде са ефективните присъди за онези, които умишлено изстрелват ракети и застрашават здравето на невинни хора?

За да си върнем футбола, първо трябва да изкореним футболното хулиганство. Едва тогава феновете ще могат да се завърнат на стадионите и да подкрепят любимите си отбори, без да се притесняват дали ще оцелеят след поредната бомба или ракета. За да се случи това, трябва политическа воля и истински реформи. Гледайки към политическия ни елит обаче, най-добре да си спестим чакането и да възвестим: Футболът умря, да живеят хулиганите!

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ ОТ "ВАР-ЪТ НА ACTUALNO": ЦСКА започна най-важния си мач, ред е на Левски!

*Очаквайте рубриката "ВАР-ът на Actualno" всеки вторник от 07:00 часа в Actualno Sport.

Още интересни статии ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ БГ:

ЦСКА 1948 не успя да надвие 10 от Арда, но свали Ботев Пловдив от седмото място (ВИДЕО)

БФС не се съобрази с Левски: Дисципът пощади Каранга, Черно море отнесе най-солена глоба

Тежка санкция: ФИФА забрани на тим от Първа лига да картотекира нови футболисти

Георги Иванов изуми: Нашето първенство неслучайно е в Топ 5 на най-интересните

След загубата във Вечното дерби: Левски скочи на Каранга и директор в ЦСКА

Гриша Ганчев: 11 победи за ЦСКА, 4 за Левски... за 8 години - толкова! (ВИДЕО)

Недоволство в ЦСКА: Двама от играчите не участваха в празненствата след боя над Левски

Остава, не остава: Вълна от спекулации за бъдещето на Костов в Левски

"Пас към миналото": Как Стоичков запази честта си и подели "Златната обувка"

Десподов влезе като резерва и ПАОК обърна лидера за 10 минути

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол БГ