ВАР-ът на Actualno: ЦСКА започна най-важния си мач, ред е на Левски

5623
ВАР-ът на Actualno: ЦСКА започна най-важния си мач, ред е на Левски
Снимка: CSKA.bg/Колаж: Actualno.com

"ВАР-ът на Actualno" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез коментари и анализи правим по-детайлен преглед на най-наболелите теми в българския и световен футбол.

 

ЦСКА започна вчера най-важния си мач през последните няколко десетилетия. Срещата обаче няма да се води на футболния терен, а на общинския – Борисовата градина в София. „Червените“ най-накрая ще могат да построят нов и модерен стадион на мястото на „Българска армия“, а това се чака от феновете им от години насам.

Наскоро от ЦСКА обявиха, че работата по изграждането на новата „Армия“ ще стартира на 1 април. Датата бе приета от голяма част от футболната общественост у нас с доза насмешка заради Деня на шегата. Ръководството на „червените“ обаче показа в последната година, че и повече, че е напълно сериозно относно реализирането на проекта.

ЦСКА със сигурност ще има нов стадион

Стадион Българска армия

Вчера на стадион „Българска армия“ тежка техника липсваше. Оказа се, че все още има доста неща, които трябва да бъдат изнесени от съоръжението, преди да се пристъпи към неговото събаряне. Въпреки скептицизма на доста хора у нас, включително и на фенове на ЦСКА, това ще се случи. Друго сигурно е, че „червените“ ще имат нов стадион. Рано или късно.

Защото го заслужават. Заслужават го толкова, колкото и „кръвният враг“ Левски. Именно двата флагмана на българския футбол бяха отборите, които получиха най-малко подкрепа от държавата и БФС за техните съоръжения.

В последните години държавата помогна на доста клубове

Хювефарма Арена

В последните години бяха изградени десетки стадиони, стадиончета и игрища по села и паланки. И то с пари от УЕФА или с държавни средства. ЦСКА и Левски не ги огря. Може би няма човек в България, който да обясни защо, аджеба, двата най-обичани и най-титулувани отбора у нас продължават да се измъчват на морално остарелите си стадиони.

Всички помним как през 2015-та бившият премиер Бойко Борисов използва Авиоотряд 28, за да отиде до Разград специално за откриването на трибуна „Моци“ на стадиона на Лудогорец. Забележете – трибуна. Не цял стадион. Също така си спомняме как той неведнъж ходи да инспектира строежа на „Христо Ботев“ в Пловдив.

Стадион Христо Ботев Колежа

Не ме разбирайте погрешно – няма нищо лошо държавата, в лицето на министър-председателя, да се интересува от спорта, спортните съоръжения или от своите инвестиции, какъвто е случаят със стадионите на Лудогорец и Ботев Пловдив. Това важи и за стадион „Локомотив“ в Града под тепетата, който също получи държавно финансиране. Все пак всички отбори заслужават хубави съоръжения, на които феновете да ходят с удоволствие, а не да се чудят дали няма да си скъсат обувките на някоя арматура, или има ли къде да отидат по нужда.

Грандовете неведнъж изразиха желание да строят нови стадиони

Стадион Българска армия

Е, това не важи за ЦСКА и Левски. В последните двайсетина години двата гранда на българския футбол многократно изразиха желание да имат нови стадиони. Дали с помощта на държавата, дали с частни инвестиции. Нещо обаче все не се получаваше. И любимите на милиони българи отбори трябваше да играят на своите стари, грозни и неефективни съоръжения.

Това все пак се промени. Промени се в момента, в който от ЦСКА обявиха, че ще строят стадион. Въпреки всички пречки и жалби, които знайни и незнайни герои подаваха. То не бяха дърветата, миграцията на птиците, таралежите, калинките, пчелите, жабите и всякакви други подобни. „Червените“ успяха да се преборят с бюрократщината и да убедят държавата и Столична община, че изграждането на нов и модерен стадион на мястото на „Армията“ е най-доброто решение.

Гражданите и гостите на София ще се насладят на нов и модерен стадион

Стадион Българска армия

Причината е ясна. ЦСКА ще има нов стадион, феновете ще са щастливи, но същото важи и за гражданите. Да, тези граждани, които всяка събота и неделя наводняват Борисовата градина и доста често след себе си оставят по-голяма свинщина от феновете. Но пък цъкат с език, когато един футболен клуб получи право на строеж. Тогава те се сещат за флората, фауната, ретроградния Меркурий и всички други изсмукани от пръстите доводи.

Сега гражданите на София, а и нейните гости, ще могат да се насладят на нов и модерен стадион. Такъв, който подхожда на европейска столица. Такъв, какъвто клуб като ЦСКА заслужава. Заслужават го и феновете. Все пак това съоръжение ще е за всички. Ще има концерти, събития, мачове и какво ли още не. И ще е модерно, чисто и приветливо, а не старо, грозно и амортизирано.

Хората могат да са спокойни

Борисова градина Борисовата градина

Все пак, за да са спокойни и хилядите „загрижени“ за благото на Борисова градина, от ЦСКА дори ще върнат 40 декара на парка. Ще облагородят и цялото пространство около новата „Армия“. А гаранцията за това са държавата и общината. Все пак и те участват в проекта наравно с „червените“. Не с пари, а с локацията. Така, че хората могат да са спокойни. Сега остава ръководството на ЦСКА да спази думата си и след около година и половина на мястото на „Българска армия“ да се издигне ново и модерно съоръжение.

ЦСКА повлече крак, на ход са Левски

Стадион Георги Аспарухов Герена

Усилията на шефовете на „червените“ не останаха незабелязани и техните колеги от „Герена“ също започнаха да правят стъпки за изграждането на нов стадион. Там също няма бъде лесно. Пътят е труден, трънлив и изпълнен с препятствия, но е проходим. ЦСКА вече го показа. Сега на ход са „сините братя“, както ги нарече един бивш любимец на „червената“ публика.

Затова и ЦСКА започна вчера най-важния си мач. Дано и да го спечели. Така ще даде пример, че всичко може да бъде постигнато, стига да има визия, план, желание, но също така и малко подкрепа от държавата. Тази, която се бе вкопчила в старите съоръжения, но не си направи труда за 30 години да забие един пирон там. ЦСКА повлече крак, ред е на Левски.

Автор: Бойко Димитров

ОЩЕ: ВАР-ът на Actualno: Ще се изгуби ли Георги Иванов в Делиормана на българския клубен футбол?

*Очаквайте рубриката "ВАР-ът на Actualno" всеки вторник от 07:00 часа в Actualno Sport.

Още интересни статии ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ БГ:

Крумовград се мъчи да задържи фаворит за заместник на Николай Костов в Левски

Наказаният Каранга опита да вдъхне кураж на ЦСКА преди реванша с Ботев за Купата (СНИМКА)

Берое разгроми изпадналия Етър и направи важна крачка към оставане в Първа лига (ВИДЕО)

Бивш член на НС на Левски срази Сираков с факти и разкри как ще завърши мачът с Лудогорец

ЦСКА 1948 не успя да надвие 10 от Арда, но свали Ботев Пловдив от седмото място (ВИДЕО)

БФС не се съобрази с Левски: Дисципът пощади Каранга, Черно море отнесе най-солена глоба

Тежка санкция: ФИФА забрани на тим от Първа лига да картотекира нови футболисти

Георги Иванов изуми: Нашето първенство неслучайно е в Топ 5 на най-интересните

След загубата във Вечното дерби: Левски скочи на Каранга и директор в ЦСКА

Гриша Ганчев: 11 победи за ЦСКА, 4 за Левски... за 8 години - толкова! (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол БГ