Излезе сборник с драматургия на Оля Стоянова

1417
Излезе сборник с драматургия на Оля Стоянова

У нас пиеси не се издават често, но затова път имаме издателство, което е специализирано в издаването на драматургия. Сега на книжния пазар вече е новата книга на Оля Стоянова – сборник с пиеси „Малки ритуали за сбогуване“.

Книгата е заглавие на издателство Black Flamingo Publishing и включва шест пиеси, писани през последните пет години. В тях има място за кризи, за ирония и за гняв, но и желание да летиш и да бъдеш над нещата.

100-те най-продавани книги в България за миналата година

Това е класация, която нарежда най-продаваните книги в България през изминалата година. Първите три места се заемат от български авто...

Героите в тези пиеси са алпинисти, които мечтаят за истински планини, докато размахват четките и чистят прозорците на високите сгради; медицински сестри в старчески дом, които са се научили да се смеят и да оцеляват в свят без надежда, както и хора, които имат нужда да споделят провалите си на висок глас, за да продължат напред.

Оля Стоянова е носител на наградата Аскеер 2014 за съвременна драматургия, а сред включените текстове в сборника е и отличената пиеса „Покана за вечеря“, която се играе вече трети сезон на сцената на театър „София“.

Типичното за писането на Оля Стоянова е, че тя внимава за малките жестове и обича да наблюдава как назряват конфликтите. Обича смесването на жанровете и историите на ръба. Обича, когато за драматичните неща се говори с ирония. „Нейният глас е овладян, на пръв поглед спокоен, житейски мъдър и поетичен“, пише театралният критик Никола Вандов.

Оля Стоянова (1977) е поет, писател и журналист. Автор е на „Пътеводител на дивите места“ и сборника с разкази „Какво сънуват вълците“. Има издадени четири стихосбирки - „Фотографии“, „Проза“, "Пътна карта" и „Улица „Щастие“, както и един роман – „Лични географии“. Докторант в Софийския университет. Носител е на първи награди за поезия, проза и драматургия.

На Международния ден на детската книга започва "Походът на книгите"

На рождената дата на Ханс Кристиан Андерсен и Международния ден на детската книга – 2 април, ще започне "Походът на книгите", орг...

За последната си книга - „Улица „Щастие“, получи националните награди „Николай Кънчев“ 2013 и „Иван Николов“ 2013. Носител е на „Аскеер“ 2014 за съвременна драматургия за пиесата „Покана за вечеря“, която се играе в театър „София“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com