Как да се отопляваме по-добре

7491
Как да се отопляваме по-добре
Експертите от столичната "Топлофикация" предлагат няколко полезни съвети

Експертите от столичната "Топлофикация" предлагат няколко полезни съвети, спазването на които ще подобри топлинния комфорт в домовете на потребителите.

В много сгради външните врати не се затварят добре и има счупени прозорци. Живущите трябва незабавно да вземат мерки, за да не се стигне до замръзване на радиатори и спукването им. Частите от вътрешната отоплителна инсталация, които се намират на таваните или в избените помещения, също трябва да бъдат проверени.

В блоковете много често и там има разбити прозорци, неизолирани тръби. Задължително е и там плътно да се затворят помещенията и да се предпазят тръбите от измръзване и пукване. Ако отоплителните тела в апартаментите не се използват и са спрени, по- добре е вентилите им да бъдат оставени на звездичка.

Това ще предпази радиаторите от евентуално замръзване при по-ниските външни температури. Разходът на топлинна енергия ще е незначителен, но пък сигурността ще бъде гарантирана. Ако сутрин всички излизат от дома, не е разумно напълно да се затворят вентилите на радиаторите, защото вечерта ще е нужна много повече енергия, за да се стоплят изстиналите стаи. Най-добре е вентилите да се оставят на 1 или 2 степен.

Термостатичният вентил на радиатора не трябва да се оставя дълго време под прякото действие на студения въздух, защото тогава той се отваря автоматично на максимална степен и консумацията на енергия от радиатора е много голяма. Ето защо при проветряване на помещението е необходимо вентилът се завърта на знак „звездичка” и прозорците се отварят широко за 5 минути. По този начин се осигурява и достъп на чист въздух, и топлината не излиза напълно от стаята.

Топлинният комфорт в апартаментите може да се подобри максимално, ако се спазват няколко важни правила. Завесите, декоративните решетки и масивните мебели пред радиатора са препятствие за достъпа на топлина към помещението. Тогава част от топлината отива към стената и навън, а според експерти това води до увеличение на консумацията на топлинна енергия с 10-20%.

Не се стремете да поддържате еднаква температура в цялото жилище, защото това не е икономично. Не си мислете, че ако оставите включен само един радиатор и отворите широко вратите, ще топлите останалите помещения и ще икономисате от сметката. Работещият радиатор постоянно ще консумира големи количества енергия, за да поддържа зададената чрез термостатичния вентил температура в широкото пространство. Термостатичният вентил на радиатора е „умно” приспособление, което може и трябва да се командва съобразно желанието на обитателите на жилището.

Вентилът има отделни степени, като на всяка степен отговаря приблизително определена температура в помещението. Когато бъде поставен на определена степен, той осигурява приток на топлина в радиатора докато бъдат достигнати желаните градуси и тогава автоматично притваря. Ако бъде рационално използван, вентилът може да помогне да не се преотопля жилището, но и да не се лишават от приятна топлина живущите, а също така да се пести топлинна енергия и да не плащат високи сметки. Вентилът не трябва да се оставя отворен на максимална степен през целия сезон, защото тогава той не се затваря автоматично, независимо, че в помещението вече е достатъчно топло.

Температурата в спалните през нощта може да бъде по-ниска, без да се наруши комфорта на спящите. Жилището не бива да се претопля. Европейски експерти са изчислили, че понижението на температурата в дома с 1 градус е равно на около 6% икономия на енергия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com