Отбелязваме 70 години от смъртта на Цар Борис III

9372
Отбелязваме 70 години от смъртта на Цар Борис III

Днес се навършват 70 години от смъртта на Цар Борис III. По случая българският патриарх Неофит ще отслужи панихида в Рилския манастир. В съслужение със Светейшия патриарх в богослужбата ще вземат участие архиереи и духовници на БПЦ. На възпоменанието ще присъстват президентът на Републиката Росен Плевнелиев, дипломати и общественици, както и членове на царската фамилия и симпатизанти.

След тържествено посрещане на Светейшия Български патриарх в храма от 09:00 часа ще започне Заупокойна св. Литургия. Началото на Панихидата е насрочено за 11:00 часа. След това Негово Светейшество патриарх Неофит ще произнесе възпоменателно слово за покойния Български цар. Ще последва поклонение на гроба и поднасяне на венци и цветя.

Божидар Димитров: Цар Борис ІІІ заслужава и присъствие на президента на панихидата, и военен караул на гроба

Цар Борис ІІІ ни е бил държавен глава и главнокомандуващ Българската армия. Не е съден задочно. Затова, в една редовна държава, в която...

Негово Величество цар Борис ІІІ умира на 28 август 1943 година, тогава Успение Богородично, след едноседмично боледуване. Смъртта и причините за нея и до днес остават неизяснени. Над 369 000 българи преминават през катедралата „Св. Александър Невски", за да се поклонят пред тленните останки на покойния владетел. Няколко дни по-късно траурното шествие се отправя към Рилския манастир, където цар Борис III е погребан по негово желание. В ляво от гроба се намира резба, изработена на 10 октомври 1943 година от жители на село Осой, Дебърска околия, с надпис: „На своя Царь Освободитель Борись III оть признателна Македония". През 1946 година, по време на Страстната седмица, тленните му останки са ексхумирани и осквернени, по нареждане на комунистическите управници в България. Тялото на царя е погребано в малък параклис в парка на двореца "Врана". През 1947 година, по заповед на комунистическия лидер Георги Димитров и Васил Коларов, този параклис е взривен и заравнен със земята. След падането на режима през 1989 година е открита стъкленицата със сърцето на цар Борис ІІІ. То е извадено при балсамирането и аутопсията на царя от проф. Иван Москов. През 1993 година сърцето на българския цар Борис ІІІ е погребано във възстановения му гроб в южния параклис на съборния храм на Рилския манастир.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com