Откриха процедурата за избор на главен прокурор

5291
Откриха процедурата за избор на главен прокурор

ВСС откри процедура за избор на главен прокурор на Република България.

Преди това кадровиците в продължение на няколко часа приемаха процедурни правила за избор на председател на Върховния касационен съд, председател на Върховния административен съд и главен прокурор на Република България.

В крайна сметка стана ясно, че реалното изслушване на кандидатите ще се проведе 28 дни след старта на процедурата. Така новият главен прокурор ще бъде избран най-рано в средата на декември, съобщи БГНЕС.

Отхвърлено бе предложението на Камен Иванов по време на самия избор да се гласува с интегрална бюлетина. То бе подкрепено и от председателят на ВКС проф. Лазар Груев. В крайна сметка гласуването за този толкова важен избор ще бъде електронно. Прието бе предложението обаче кандидатурите да не се гласуват по азбучен ред, а по поредността на постъпването на предложенията. То бе направено от Юлиана Колева, която е член на ВСС от парламентарната квота и бе издигната от ГЕРБ.

Няма да бъде създадена обаче специална комисия, която да направи своя проверка на професионалните и нравствените качества на кандидатите и да представи своя доклад пред ВСС. Кадровиците отхвърлиха това предложение на Калин Калпакчиев. ВСС отхвърли и не прие и друго предложение на Калпакчиев в правилата да се включване нова точка за изготвяне на общ профил. Той посочи, че основно изискване е ВСС предварително да има яснота какви качества трябва да притежава ръководителят и за изготвяне на общ профил от назначаващия орган. Предложението не бе прието с 9 гласа "за", 9 "против", "въздържали се" 4.

Ясен Тодоров пръв възрази срещу предложението и попита: Какво ще заложат в този профил? "Ще зададем де факто критерии, които могат да извадят един от кандидатите на преден план и аз не го подкрепям", каза Тодоров. Той посочи, че изискванията към кандидатите са заложени в закона, в правилата, които правната комисия изготвила, има доста завишени критерии – правила за прозрачност и публичност.

Редактор: Евгения Гигова

Съдиите избраха 6-ма членове на ВСС

Делегатското събрание на съдиите успя да избере след почти 24 часово заседание шестимата магистрати от квотата за членове на ВСС.Избран...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com