Приеха на първо гласуване актуализацията на държавния бюджет за 2013 г.

9434
Приеха на първо гласуване актуализацията на държавния бюджет за 2013 г.

Депутатите приеха на първо гласуване актуализацията на държавния бюджет за 2013 г. Гласуваха 213 народни представители, от които „за” 115, „против” 88, 10 се въздържаха. Един депутат от ГЕРБ и всички от „Атака” се въздържаха.

Проектозаконът за актуализация на бюджета предвижда увеличаване на дефицита с около 500 млн. лева, както и емитирането на 1 млрд. лева външен дълг. Дългът ще е предназначен за погасяване на заема, взет през февруари тази година, а останалата част от парите ще бъде оставена във фискалния резерв за следващата година.

КНСБ: Въпросът не е дали да има избори, а кога

Президентът и депутатите трябва да насрочат дата за нови избори ден по-скоро. Въпросът не е да има ли избори или не, а кога. Това каза ...

В проектозакона не са предвидени нито увеличаване на минималната работна заплата, нито пари за коледни добавки на пенсионерите. Основно по-големите разходи ще бъдат насочени към социални мерки, както и за разплащане с бизнеса.

Преди приемането на промяната в бюджета, министърът на финансите Петър Чобанов заяви от парламентарната трибуна: „Нямам никакво намерение да оглавявам схеми за контрабанда, а да положим всички усили с институциите да разбием тези схеми. Разходите трябва да се актуализират, защото няма гъвкавост”.

Според него дефицитите по управлението на ГЕРБ не са намалявали. „Дефицитът на касова основа през 2010 г. е 2,8 милиарда лева. През 2011 е 1,5 милиарда лева. Той е по-голям като процент от брутния вътрешен продукт”, обясни Чобанов.

По думите му с актуализацията на бюджета икономиката се стимулира не само с разходване на средства, а и с конкретни мерки. „Ние стимулираме бизнеса с това, което му дължим”, подчерта Петър Чобанов.

Определиха Недялко Недялков за зам.-председател на ДАНС

Министерският съвет прие решение за освобождаване на Владимир Писанчев като зам.-председател на ДАНС. Това съобщиха от правителствената...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com