Прокуратурата подхваща сделката в Несебър, Павлова отмени разрeшителното за строеж

13165
Прокуратурата подхваща сделката в Несебър, Павлова отмени разрeшителното за строеж

Разпоредена е пълна проверка по законосъобразността на извършените сделки с държавни и общински земи в град Несебър, съобщиха от прокуратурата. От там уточняват, че "в прокуратурата постъпи сигнал от премиера Бойко Борисов до и.д. главен прокурор Бойко Найденов по повод публикации в медиите за извършени закононарушения по застрояването на защитени територии в Несебър."

Междувременно "с решение от днес се отменя разрешението за строеж на спорната територия в Несебър, защото е незаконно." Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която представи резултатите от направената от Дирекцията за национален строителен контрол проверка на издадените разрешения за строеж в кв. „Черно море“, гр. Несебър, местност Кокала, съобщи агенция “Фокус”. Решението за строеж включва първите 4 етапа от общо 11-те за строеж в спорната местност. Предвидено е застрояването на 122 жилищни сгради.

Скандалът с дюните се разгаря: "Подписвам, защото на мен ми се носи за подпис". Замесиха и името на Цветанов*

Заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова е подписала скандалната сделка за продажбата на 29 декара държавна земя ...

Министър Павлова представи резултатите от проверката на Дирекция "Национален строителен контрол" - ДНСК, на проблемния терен край Несебър и информира и че община Несебър е саботирала проверката на ДНСК за строителното разрешение върху спорния терен и ще бъде наказана.

Подробните устройствени планове като този за спорните територии в Несебър, и за спорни имоти и в Царево и Равда, са изготвени от един и същ архитект - ЕТ Калин Тихолов. За много кратък период от 12 дни се взима решението, че проектът е съвместим с опазването на природата.

Решението е качено на сайта на инспекцията и не е било обжалвано от неправителствените органзиации. Допуснати са груби нарушения, каза инж. Милка Гечева, директор на ДНСК. Единствено по част геодезия е изготвен проект. Всичко останало е в идейна фаза, каза тя. В случая разрешението е издадено по общия ред, а не според реда за разрешение по идеен план, посочи Гечева. В приложените към разрешението за строеж, единствено идейният проект за архитектура е одобрен от главния архитект, с подпис от главния архитект и печат от общината, каза още тя.

Останалите проекти нямат печат от общината или подпис от главния архитект. Книжата не отговарят на изискванията за издаване на разрешение за строеж като обем и съдържание, допълни Гечева.

Затриха сивите дюни на Несебър

Агенцията по околната среда в Бургас твърди, че никъде в документите не става ясно, че това са дюни. Даже директорът на бургаската екои...

„Имахме категорично несъдействие от страна на общината. Това е причината чак днес да можем да издадем разрешения за отмяна на този проект”, каза Лиляна Павлова. В продължение на три дни общината се криеше. Ще бъде направено административно наказание на общината за категоричното саботиране на проверката, както и на главния архитект, каза Лиляна Павлова.

Скандалът около продадените от земеделското министерство 29 декара земя в Несебър при съмнително ниски цени избухна в края на 2012 година. В рамките само на няколко дни – на извънредни пресконференции, публични изказвания и прехвърляне на отговорност - проверка в Агенцията за приватизация и Бургаската областна управа, които имат право да се разпореждат с имоти частна държавна собственост, показа, че въпросните дюни в Несебър са продадени от самото министерство на Мирослав Найденов без конкурс.

Разкритията за строителството върху дюните бяха направени от природозащитника Тома Белев, че багери унищожават дюните в местността Кокала между Равда и Несебър. Министър Мирослав Найденов свика извънредна пресконференция на 31 декември и се опита да прехвърли отговорността на подчинените си. Тогава Найденов драматично съобщи, че премиерът Борисов лично е спрял багерите на дюните, но шефката на ДНСК Милка Гечева го опроверга на момента и каза, че фирмата сама е спряла да работи на терена и заповед за спиране на строителството не би могло да има.

Зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова, която подписа сделката потресе всички с изказването си: "Подписвам, защото ми се носи за подпис", каза тя и се защити, че е сложила подписа си след 15 експерти. След това стана известен още един скандален факт - управителите на фирмата купувач отскоро са станали съдружници с кумеца на вътрешния министър Цветан Цветанов - Тодор Бояджиев, който стана известен около продажбата на два нови апартамента на вътрешния министър Цветан Цветанов.

Редактор: Е. Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com