Протестиращите обесиха чучела на Местан и Пеевски пред МС

17120
Протестиращите обесиха чучела на Местан и Пеевски пред МС

Между 2000 и 3000 души се събраха отново на протест на площад "Независимост" пред Министерски съвет в София, предаде репортер на БГНЕС. Те носеха ръчноизработени чучела, които обесиха ритуално пред МС.

Протестиращите скандират: "Долу ДПС", "Оставка", "Мафия", "Избори". Те са издигнали и плакат, на който пише: "Пеевски след Цветанов, като Берия след Сталин". Протестиращите носят и други плакати, един от тях е с надпис: "Свобода на словото и върховенство на закона". 

За първи път от 23 г. насам, председател на ДАНС се избира публично

Отговорността за това, че не се случи дебат в парламента при избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС няма как да се търси от пол...

Развява се българският трибагреник. Има и плакат, на който пише "0% търпимост". Хората скачат в знак на протест. В един момент по време на протеста се появиха младежи, които носеха бели тениски. На тях пишеше: "Животинска ферма" и имаше и голи колажи, на които пише "Последен ДАНС". Забелязват се хора от старите лица на СДС, има протестиращите и от Движение "България на гражданите" и от ДСБ. На площада има и много млади хора, дори и деца. 

Вчера премиерът Пламен Орешарски предложи Делян Пеевски за председател на ДАНС. Парламентът гласува и одобри кандидатурата му. Последва масово недоволство и десетки хиляди граждани излязоха на протест пред Министерски съвет срещу избора на Пеевски. Президентът Плевнелиев заяви, че доверието му към кабинета "Орешарски" е изчерпано и настоя НС да преразгледа решението за избора на Пеевски като председател на ДАНС. 

Вчера часове наред хиляди българи протестираха срещу назначението на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Много от протестиращите носеха снимки на Делян Пеевски, върху които бе написано "Game Over" (Играта свърши). 

Днес Делян Пеевски се оттегли от ръководния пост в ДАНС. Това стана по-малко от 12 часа след протестите в столицата. В открито писмо до медиите Пеевски обясни причините за оставката. В него се казва, че той е приел да изпълнява отговорностите на председател на ДАНС в името на гражданите, обществото, държавата. "Пак в тяхно име съм готов да приема Решение на 42-то Народно събрание, с което да се отмени Решението за избирането ми. 

Местан: НС да отмени решението си за Пеевски

Във вторник ДПС ще инициира предложение за решение на НС, с което да се отмени решението за избиране на председател на ДАНС, заяви пред...

Този акт е израз на общата отговорност – моята, на премиера Пламен Орешарски и на председателите на БСП и ДПС г-н Сергей Станишев и г-н Лютви Местан", се казва в писмото. Няколко часа след писмото на Пеевски, Орешарски, Станишев и Местан решиха да оттеглят кандидатурата на Пеевски, а Орешарски заяви, че ще предложи нов председател на ДАНС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com