Софийска митрополия: Има тенденция за саботиране на избора на нов патриарх

10248
Софийска митрополия: Има тенденция за саботиране на избора на нов патриарх

Софийска света митрополия разпространи изявление във връзка със създалото се напрежение в епархията в навечерието на предстоящите утре избори за делегати за Патриаршеския събор в края на февруари. В документа се казва, че се наблюдава тенденция за саботиране на избора на патриарх, което е недопустимо за църковната дисциплина, канонично съзнание и поведение на православния клирик и християнин, съобщи БНР.

От митрополията съобщават, че изборите за Софийска епархия все пак ще се проведат в назначения от Светия синод срок в неделя, 13 януари.

До напрежението в най-важната българска епархия се стигна заради предложените имена за делегати на предстоящия на 24 февруари Патриаршески събор.

През последните дни бяха представени два списъка от временно изпълняващия длъжността софийски митрополит Кирил, който се опита да наложи имена на общественици, стоящи далеч от църковния живот у нас. Най - несъгласни бяха архиерейските наместници в някои от духовните околии в Софийска епархия, които заплашиха, че избори за делегати на Патриаршеския събор няма да се проведат и ще отнесат въпроса до Светия синод заради „своеволията на митрополит Кирил“.

За част от тези архиерейски наместници в Софийска митрополия обаче неофициално се знае, че са близки до пловдивския митрополит Николай, които се опитва да попречи на безпроблемното провеждане на епархийските избори утре.

След светата божествена литургия утре, която ще бъде отслужена в митрополитската катедрала "Света Неделя", ще започне изборният ден за гласуването на делегати в Патриаршеския събор. Изборите в Софийската епархия са важни, защото делегатите от нея са двойно повече от останалите митрополии и гласовете от тях могат да съществено повлияят на избора за нов патриарх на Българската православна църква, след смъртта на Дядо Максим на 6 Ноември миналата година.

Скандал след смъртта на патриарха

Нов разкол назрява в Българската православна църква. Докато цяла България скърби за кончината на Дядо Максим, Митрополит Инокентий е по...

Редактор: Е. Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com