Задържаха турски гражданин, пренесъл контрабандно боеприпаси и оръжие

1725
Задържаха турски гражданин, пренесъл контрабандно боеприпаси и оръжие

По внесено искане от Окръжна прокуратура-Бургас, Съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо турския гражданин Байрам Караджа (държавен служител на Република Турция), съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Той е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 242, ал. 1, б. „г“, вр. чл. 18, ал. 1 от НК.

Повдигнатото обвинение срещу Караджа е за извършена квалифицирана контрабанда (на боеприпаси за огнестрелно оръжие - 35 броя патрони) , за което престъпление се предвижда наказание от три до десет години лишаване от свобода и глоба от двадесет хиляди до сто хиляди лева, като съдът може вместо глоба да наложи конфискация на част или на цялото имущество на виновния. Квалифицирана контрабанда е тежко умишлено престъпление по смисъла на чл. 93, т.7 от НК, информира Агенция "Фокус".

Задържаха сръбско оръжие и муниции в Хърватия

Контейнери, съдържащи контрабандно сръбско оръжие и муниции, включително зенитни ракети, предназначени за Абу Даби, за били задържани о...

Караджа е осъждан на територията на Р. България за извършено на 26.04.2015 г. престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК, като му е било наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от три месеца, чието изпълнение е било отложено за срок от 3 години. Настоящото престъпление по чл. 242, ал. 1, б. „г“, вр. чл. 18, ал. 1 от НК е извършено в изпитателния срок на това условно осъждане.

Според прокурора, от събраните към този момент доказателства може да бъде направено обосновано предположение, че Караджа е извършил престъпното деяние. То се потвърждава от извършените разпити на митническите служители от ГКПП „Малко Търново“, които са открили боеприпасите. Патроните, които са от калибър 9мм., са годни за употреба от огнестрелно оръжие. Това е доказано от вече извършена експертиза.

Според представителя на държавното обвинение, е възможно Караджа да се укрие или да извърши ново престъпление. Тази възможност се мотивира от факта, че Караджа няма постоянен адрес на територията на Р. България. Турският гражданин е обвинен в тежко умишлени престъпление, което е извършено в изпитателния срок на влязла в сила преди по-малко от година осъдителна присъда.

Съдът се съобрази с мотивите на прокурора и задържа под стража Караджа.

Искат доживотен затвор за турски журналисти, разкрили доставка на оръжие за джихадисти от турските спецслужби

Прокуратурата на Истанбул е поискала доживотен затвор за главния редактор на опозиционния турски вестник Cumhuriyet Джан Дюндар и ръков...

Определението на Окръжен съд –Бургас може да бъде обжалвано пред Апелативния съд в града.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com