Да заобиколиш санкциите: Луксозният живот на семейството на Пригожин

7702
Да заобиколиш санкциите: Луксозният живот на семейството на Пригожин
Снимка: Getty Images

През 2017 г. една 77-годишна баба от Санкт Петербург се записва на уроци по рисуване. Може да е изглеждала като поредната пенсионерка, която открива ново хоби късно през живота си, но само една година по-късно Виолета Пригожина отваря собствена художествена галерия.

Тя се нарича "Цветовете на живота" и се намира в центъра на града. Скоро след това Пригожина започва да излага свои картини, да организира партита и да привлича вниманието на местните медии.

В един от репортажите на държавната руска телевизия "Канал 1" се възхищават на превръщането на жената в сензация в света на изкуството само за една нощ: "Тя не можеше да бездейства и намери не просто хоби, а ново призвание".

Това, което случайните посетители на галерията може да не знаят, е, че художничката има много известен син - Евгени Пригожин. Първо той е продавач на хотдог, а после се издига до ръководител на частната военна компания "Вагнер" и се превърна във военачалник. Сега Готвача на Путин и наемниците му се бият на фронта в Украйна.

Пригожин е един от най-известните обвиняеми военнопрестъпници на планетата. Основаната от него частна армия е обвинявана в нарушаване на човешките права, включително убийства, изнасилвания и изтезания, а бизнес империята му е обявена за "транснационална престъпна организация" от правителството на САЩ.

Като се има предвид интензивният контрол, на който Пригожин е бил подложен през последните години, изненадващо малко внимание е било отделено на семейството му, пише Financial Times в свой обширен материал. Дни преди инвазията в Украйна децата му можеха да се движат свободно из ЕС, наслаждавайки се на живот в лукс, въпреки че баща им и компаниите му бяха подложени на западни санкции от 2016 г. насам.

И все пак, за разлика от много подкрепяни от Кремъл руски магнати, чиито роднини просто живеят от състоянието им, западните правителства смятат, че членовете на семейството на Пригожин от години играят активна роля в многобройните му бизнеси.

Когато миналата година руските танкове навлязоха в Украйна, САЩ, ЕС и Обединеното кралство реагираха, като наложиха санкции не само на водещи фигури, близки до Кремъл, но и на техните семейства. Две от децата на Пригожин и съпругата му са под санкции на САЩ и ЕС, а майка му е санкционирана от Великобритания, ЕС и Канада за това, че подкрепя "Вагнер".

Частните армии в Русия се роят: Пригожин иска да опази първото място на ЧВК Вагнер (ВИДЕО)

Ударите под кръста в борбата за влияние в Русия и то в рамките на въпросите, които уж са отговорност на руското военно министерство, ня...

Да се удари с наказателни мерки семейството на Пригожин обаче, се оказва по-трудно от очакваното.

Миналия месец Виолета Пригожина, която сега е на 83 години, спечели неочаквана победа в съда на ЕС. Нейните адвокати убедиха съдиите от първи състав на Общия съд на ЕС в Люксембург, че тя няма икономически връзки със сина си или с основното му дружество "Конкорд". Ограниченията срещу нея бяха отменени, а Съветът на ЕС беше осъден да заплати съдебните ѝ разноски.

Успехът на Пригожина при обжалването на санкциите на ЕС, които според решението се основават на доказателства от "Уикипедия", подчерта правната сложност, свързана с привличането на членове на семействата на подкрепяни от Кремъл фигури към отговорност за действията на техните роднини.

"Това е небрежност", казва Петрас Аустревичус - литовски член на Европейския парламент. "Пригожин и много руски олигарси и държавни служители открито работят срещу Запада, а в същото време те и семействата им се радват на западен лукс".

ОЩЕ: Кои са "децата на Кремъл", живеещи в разкош в "лошия Запад"?

Докато синът на Песков "воювал" в Украйна, неговата Tesla получавала глоби в Москва

На 22 април излезе информация, че Николай Песков, най-големият син на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, е воювал в Украйна като наем...

Евгений Пригожин и семейството му отказват да коментират.

Основателят на ЧВК "Вагнер" се е обявявал против "предателите" в руския елит, които "живеят в чужбина, почиват в чужбина, отглеждат деца в чужбина". Въпреки това до миналата година някои от членовете на семейството му са водили именно такъв начин на живот.

На 20 февруари 2022 г. - четири дни преди инвазията - една руска тийнейджърка се състезава в любителска надпревара по езда с прескачане на препятствия в средиземноморския курорт Олива, близо до испанския град Валенсия. Момичето е Вероника Пригожина, по-малката от двете дъщери на Готвача на Путин. Завършва четвърта и получава парична награда от 50 евро.

Регистрите, събрани от Международната федерация по конен спорт (FEI), показват как от 2014 г. Вероника и Полина, по-голямата дъщеря на Пригожин, се състезават извън Русия в стотици турнири по езда - в Германия, Франция, Португалия, Италия, Белгия и Испания.

Нито един от конете, които дъщерите на олигарха са яздили в тези състезания, не е бил регистриран под името Пригожин във FEI. Няколко източници на FT казват, че те са собственост на Полина Пригожина.

Прокуратурата: ДАНС да провери пере ли пари на руски граждани банка у нас

Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира по разпространена информация в медиите, че посредством финансова институция на територ...

В края на 2019 г., когато бяха издадени санкции срещу личното имущество на Пригожин, включително частния му самолет, почти всички коне, яздени от двете му дъщери, внезапно бяха пререгистрирани в Руската федерация по конен спорт на името на други хора, според данните за собствеността на конете от FEI.

Близките на Пригожин не са просто пасивни бенефициенти на богатството му. Миналата година САЩ заявиха, че Полина, синът му Павел и съпругата му Любов "играят различни роли в бизнес предприятието на Пригожин", което се възползва от "привилегирования му статут в руския елит". Според публикации на баща му в социалните мрежи Павел се е сражавал с "Вагнер" в Сирия и е бил награден с "черния кръст" на ЧВК - нейна собствена награда за военна служба.

Руските корпоративни регистри показват, че всички деца на Пригожин са притежавали дялове в компаниите на баща си, като тези дялове често са били разменяни помежду им.

През 2019 г. Полина е станала акционер в руска компания, наречена Lakhta Plaza, която Министерството на финансите на САЩ постави под санкции през март 2022 г. Lakhta Plaza, която сега е под контрола на Павел, има общ одитор и телефонен номер с руски компании, които са доставяли тежко индустриално оборудване на минни и дърводобивни компании в Африка. Тези фирми по-късно са санкционирани от САЩ и ЕС за това, че са били подставени лица на "Вагнер".

За 15 месеца: 40 руски мениджъри и официални лица са загинали при неясни обстоятелства

През последните 15 месеца – от януари 2022 г. насам, смъртта си намериха около 40 руски топ мениджъри, бизнесмени и длъжностни ли...

ОЩЕ: "Вагнер" с огромни печалби от злато в Африка, инвестира ги във войната в Украйна

"Като се върнем назад, виждаме, че трябваше да се справим с тези лица много по-рано, отколкото го направихме", казва Том Кийтинг - експерт по санкциите в Кралския институт на обединените служби.

ЕС се надяваше да навакса изгубеното време, като миналата година наложи санкции на членове на семейството на Пригожин. Но те се оказаха не толкова строги, отколкото се очакваше първоначално.

"Вагнер" не съществува като един регистриран субект, а като разраснала се мрежа от взаимодействащи си компании с различна степен на близост до "Конкорд". Една от най-важните структури се нарича "Concord Management and Consulting", а друга такава е "Concord Catering". Загадъчната структура е предизвикателство за западните правителства в опитите им да ограничат дейността на Пригожин.

ОЩЕ: Руските олигарси под санкции: Животът сега е мъка, след като е бил лукс

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com