"Вагнер" с огромни печалби от злато в Африка, инвестира ги във войната в Украйна

6817
"Вагнер" с огромни печалби от злато в Африка, инвестира ги във войната в Украйна
Снимка: Getty Images

Частната военна компания "Вагнер" на Евгений Пригожин разширява проектите си за добив на полезни изкопаеми в Африка, за да получи милиони за подпомагане на военните си операции в Украйна. Това твърди Politico, позовавайки се на западен служител и американска телеграма.

През изминалата година паравоенната организация значително е разширила дейността си в Централноафриканската република, където печалбите от миннодобивната дейност могат да нараснат до почти 1 млрд. долара, според източниците на изданието. Това финансиране вероятно ще бъде използвано от групировката за придобиване на нови оръжия и включване на още бойци към "Вагнер".

Киев: 80% от наетите от "Вагнер" затворници са убити, ранени или пленени

77% от руските затворници, вербувани от частната военна компания "Вагнер", за да се бият на фронта в Украйна, са били убити, ранени или...

Групата, собственост на руския олигарх Евгений Пригожин, известен като Готвача на Путин, се занимава с паравоенни дейности по целия свят и е обвинявана във военни престъпления в Африка, Близкия изток и Украйна. ЧВК "Вагнер" става все по-активна на фронта. Там вагнеровците се сражават на страната на Русия и осъществиха напредък в Соледар и Бахмут, въпреки че са в пререкания с Министерството на отбраната на Руската федерация.

От години американски официални лица предупреждават, че "Вагнер" използва печалбите от миннодобивната дейност, за да подпомага руската държава в условията на западни санкции. Подробностите за проектите в Централноафриканската република (ЦАР) показват, че усилията на Пригожин в областта на минното дело стават все по-доходоносни за организацията му и създават канал за финансиране на войната на Русия срещу Украйна, пише Politico.

"Вагнер" се установява в ЦАР през 2018 г., като създава културен център и сключва няколко сделки за подпомагане на осигуряването на минни обекти, включително в златната мина Ндасима, разположена близо до град Бамбари в централната част на страната. Оттогава насам ЧВК е превърнала мината в огромен комплекс, се посочва в цитираната дипломатическа телеграма.

Днес мината обхваща 8 производствени зони в различни етапи на развитие. Най-голямата от тях е с над 60 метра дълбочина. САЩ са преценили, че групировката помага за изграждането на обекта за дългосрочна експлоатация и е укрепила мината, като е изградила мостове при пресичането на реките и е монтирала зенитни оръдия на ключови места.

Глас от руската Дума: Биещите се за "Вагнер" затворници могат да станат депутати

Затворниците, които бяха наети от частната военна компания "Вагнер" за фронта в Украйна и се завърнаха в Русия, може да станат депутати...

"Тези нови развития, които предприемат, показват дългосрочни планове за мината", казва Катрина Докси - асоцииран директор и сътрудник на проекта за транснационални заплахи в Центъра за стратегически и международни изследвания. Това е мозъчен тръст, базиран във Вашингтон. "Фактът, че те създават разширена минна дейност, че създават тези дългосрочни планове, според мен наистина показва колко интегрирани са с местните военни и степента на зависимост на правителството на ЦАР от тях".

Държавният департамент на САЩ направи изявление, в което се казва, че Вашингтон търси "множество начини за противодействие на незаконните транснационални дейности на групата на "Вагнер"". Това включва санкции срещу Пригожин и мрежата на паравоенната му организация.

През декември Министерството на търговията въведе контрол върху износа, за да се опита да блокира възможността на групировката да се сдобие с нови оръжия. Длъжностни лица в САЩ са в процес на подготовка на допълнителни мерки за наказване на "Вагнер", заявява друг източник на Politico.

Според телеграмата, която изданието цитира, Централноафриканската република понастоящем отказва да издаде разрешения за прелитане над мината на дронове на мироопазващите сили на ООН в държавата. Няколко от тях са били подложени на обстрел от армията на ЦАР. Представители на САЩ смятат, че това е знак, че "Вагнер" придобива политически контрол в страната.

В миналото "Вагнер" е използвала сила, за да прокара интересите си в минното дело в Африка. През 2020 г. тя изпрати бойци в мината Ндасима, за да осигурят безопасността на района. Години по-късно групата бе обвинена, че е екзекутирала без съд и присъда бунтовници и други хора, живеещи в района, за да ги изтласка от домовете им с цел разработване на мината. Оттогава насам "Вагнер" действа под прикритието на регистрирана в Мадагаскар компания.

Путин се мъчи да озапти Пригожин, чака се руска атака от Беларус през есента

Руският президент Владимир Путин явно работи усилено да свие рястящото влияние на създателя на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин, чийто пряко...

ОЩЕ: Бомба в пратка рани тежко руски дипломат в Централноафриканската република

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Слон уби 80-годишна туристка в Замбия (ВИДЕО)

Нечуван прецедент в Сенегал: Страната вече има две първи дами (ВИДЕО)

63-годишен свещеник се ожени за 12-годишно момиче (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com