Защо Индия купува все повече руски петрол?

11368
Защо Индия купува все повече руски петрол?
Снимка: iStock

Въпреки призивите към Индия да пази дистанция от Москва след инвазията в Украйна, индийските поръчки на петрол от Русия са нараснали повече от два пъти спрямо миналата година.

Индийското правителство защити решението си да купува руски петрол, посочвайки, че това, което купува от Русия за месец е по-малко от това, което Европа купува за един следобед.

Защо Индия купува повече руски петрол?

Индия се възползва от намалените цени за да увеличи вноса си на петрол от Русия в момент, в който цените на енергията се покачваха, пише BBC.

САЩ посочиха, че въпреки, че този петролен внос не нарушава санкциите, „подкрепа за Русия…е подкрепа на инвазията, която очевидно има опустошителен ефект”.

Британският външен министър Лиз Тръс също призова Индия да намали зависимостта си от Русия по време на пътуване до Делхи през месец март, което съвпадна с посещението на руския външен министър Сергей Лавров в страната.

Лавров е посочил пред индийските си колеги, че Русия е готова да обсъди всяка стока, която Индия иска да купи, като призова плащанията да се осъществяват в рубли.

Откъде Индия получава своя петрол?

След САЩ и Китай, Индия е третият най-голям потребител на петрол в света, като 80% от петрола се внася отвън.

През 2021 година едва около 2% от вноса на петрол (12 млн. барела суров петрол тип „Уралс”) идва от Русия, сочат данните на компанията за проучвания Kpler.

През първите два месеца на тази година, Индия не е внасяла петрол от Русия.

Но договорите на Индия за доставка на петрол тип „Уралс” за март, април, май и юни са за около 26 млн. барела, което е повече от количеството поръчано през цялата 2021 година, според данните на Kpler.

В периода април 2021 – януари 2022 година, Индия е внесла най-много петрол от Ирак, Саудитска Арабия, ОАЕ, САЩ, Нигерия, Кувейт, Мексико и Оман. Вносът от Русия за периода е съпоставим с този от Бразилия.

От каква сделка се ползва Индия?

След инвазията в Украйна, купувачите на руския петрол „Уралс” намаляха, тъй като някои правителства и компании решиха да избягват руския енергиен износ, което от своя страна провокира спад в цените на руския ресурс.

Русия и Индия сключиха договор за доставка на 2 млн. тона руски нефт

"Роснефт" и „Indian Oil Corporation Limited“ сключиха договор за доставка на руски петрол за 2022 г., съобщиха от Кремъл. ...

Въпреки, че точната продажна цена, прилага към Индия остава неназована, разликата в цените между „Уралс” и петролът тип „Брент”, остава около 30 долара на барел, казва Мат Смит, анализатор в Kpler. Обикновено тези два вида суров петрол се движат на сходни цени.

На даден момент през месец март, след като цената на „Уралс” продължи да пада, разликата в стойността между двата типа нефт достигна исторически рекорд, добавя той.

Това означава, че „Индия вероятно ще закупи поне част от този (руски) суров петрол със значителна отстъпка”, казва Смит.

Какво е влиянието на финансовите санкции?

При все, че цената е атрактивна, големите рафиниращи компании в Индия се сблъскват с предизвикателства да финансират тези поръчки заради санкциите, наложени на руските банки.

Това е проблем, пред който е изправена търговията и двете посоки. Една от възможностите, които разглежда Индия е трансакционна система на база местни валути, в рамките на която индийските износители към Русия получават плащания в рубли, вместо в долари или евро.

"Роснефт" организира продажба на петрол и не можа да продаде нито барел

Опит на "Роснефт" да пробие западната блокада, пред която де факто се изправиха руските петролни компании (бел. ред. - от 21 април влез...

САЩ изразиха резервите си по този въпрос, посочвайки, че подобно решение може да „подкрепи рублата или да подкопае финансовата система на база долара”.

Откъде другаде Индия може да купува петрол?

Индийският внос на петрол от САЩ е нараснал значително от февруари насам, според анализатори от Refinitiv.

Въпреки това, пазарните анализатори посочват, че това може да не е устойчиво решение за бъдещето, тъй като САЩ искат да използват местната продукция на петрол за замяна на доставките от Русия след инвазията в Украйна.

Предполага се, че търговията с Иран може да бъде възобновена на база бартерен механизъм, който може да бъде използван от индийските рафинерии за закупуване на петрол.

Тези споразумения бяха прекратени преди три години, когато САЩ преструктурира санкциите над Иран. Малко вероятно е обаче този вид търговия да се поднови без международна сделка с Иран относно ядрената програма на страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Украинската централна банка понижи основната лихва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com