X
 
 

Държавата прави нов подарък на Доган за ТЕЦ "Варна"

10842 2
Държавата прави нов подарък на Доган за ТЕЦ "Варна"
Снимка: БГНЕС
Водното трасе към порта на Ахмед Доган и други пристанищни съоръжения ще бъде реконструирано от държавата, за да могат да влизат по-големи кораби, стана ясно на конференция във Варна.

"Плавателният канал, свързващ Черно море с Варненското езеро, ще бъде удълбочен с 2 метра и ще увеличи максималното газене на корабите на 13.5 метра. За проекта вече има осигурено финансиране и той може да бъде завършен до 2 години", заяви шефът на предприятие "Държавна инфраструктура" Ангел Забуртов, цитиран от Дарик радио.

Ахмед Доган купи ТЕЦ "Варна"

Πoчeтният пpeдceдaтeл нa ДΠC Axмeд Дoгaн e пpидoбил мaжopитapнaтa coбcтвeнocт в "Cигдa", ĸoятo зaĸyпи TEЦ "Bapнa" пpeди пo-мaлĸo ...

Той не уточни стойността на проекта, но е възможно средствата да дойдат по линия на европрограмата "Морско дело и рибарство", по която има предвиден ресурс за изграждане и модернизиране на пристанища. Портът, в който инвеститор е почетният председател на ДПС Ахмед Доган, се намира на брега на Варненското езеро, непосредствено под ТЕЦ-Варна. На него някога се разтоварваха въглища за централата.

През 2017 г. фирмата "Сигда" на бившия транспортен министър Данаил Папазов купи неработещата централа с прилежащото ѝ пристанище от ЧЕЗ. Няколко месеца по-късно мажоритарният фирмен дял се оказа в ръцете на почетния председател на ДПС.

Практически удълбочаването е залегнало в стари стратегически документи. Досега обаче нямаше финансиране. За предстоящото прокопаване през май съобщи и министърът на транспорта Росен Желязков. Той обясни, че така ще се подобрят възможностите за развитие на терминалите във Варненското езеро, припомня в. "Сега".

Освен "Порт Доган" по водния маршрут са още съоръжения от държавното варненско пристанище, както и друга частна инфраструктура. Морски специалисти приветстваха принципно намеренията, но обясниха, че за да има полза от всичко това за терминалите на "Варна - Запад", удълбочаването следва да стигне до него. Географски портът на Доган - Папазов е по-близо до морето, затова има притеснения дали "случайно" парите за ремонта няма да стигнат само до прокопаване до ТЕЦ-а.

Това е поредният жест от страна на държавата към Доган, след като в началото на септември се разбра, че "Булгартрансгаз" ще инвестира над 1 млн. лв. в реконструкцията на станция "Страшимирово", която захранва ТЕЦ-а със синьо гориво.

Ковачки победи Доган в наддаването за студения резерв

Централите на Ахмед Доган и Христо Ковачки и тази зима ще получават пари от държавата, без да работят. ТЕЦ "Варна", ТЕЦ "Бобов дол", ТЕ...

Така на практика още догодина едновременно ще могат да работят и трите блока на централата. В момента в действие е само един от тях. ТЕЦ-ът всъщност не разчита основно на производството на електроенергия, а на приходите от студения резерв.

През юни тази година Папазов покани журналисти да разгледат придобивките на ТЕЦ-а и обясни, че първоначалното намерение било "Сигда" да вземе само пристанището, но ЧЕЗ желаели да продадат и енергийните мощности. Макар Папазов да спомена, че Доган имал идеи спрямо ТЕЦ-а, стана ясно, че именно пристанището е в основната на бизнес идеята. Предвижда се модернизиране на кейовите места, изграждане на голям зърнен терминал и привличане на чужд инвеститор.

Топло и студено

Трудно тандемът Доган - Папазов може да се оплаче до момента от държавата. През лятото стана ясно, че ТЕЦ-Варна ще получи 26.5 млн. лв. за поддържане на т.нар. студен резерв до средата на 2020 г. Това означава, че централата на практика ще получава пари, без да работи - тя трябва да се включи единствено ако това се наложи - например при много студено време, когато потреблението е извънредно голямо и останалите мощности се задъхват.

Освен ТЕЦ-а на Доган пари за "ток на склад" вземат и редица централи, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки, чието име отново нашумя покрай горенето на отпадъци. Пари за студен резерв получават "Бобов дол", "Марица 3" и "Топлофикация-Русе". Със символичен дял със студен резерв тази зима ще участват и държавната "Марица-изток 2", както и "Биовет" на братя Домусчиеви.

Сигнал: ДАНС, НАП, КЕВР и енергийното министерство да разследват ТЕЦ-а на Доган

Сигнал по темата "студен резерв", осигуряван от ТЕЦ Варна, който е собственост на Ахмед Доган, е изпратен до ДАНС, Министерство на енер...

Actualno.com

Етикети:

  • Анонимен 2 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
    Вчера на срещата в Евсиноград между Русия и България, енергийната ни министЕрка клекна пред руския министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров и сърцераздирателно обеща че ще построим скоростно за наша сметка турския поток за сърбите, че ще тече руски газ по него още от 1 януари 2020, иначе пак ще плащаме милиони неустойки за пропуснати ползи от руснаците, та наобеща, че АЕЦ Белене н виж още ›› е само ще се строи, но задължително и с основно руско участие, обеща много рахат за Лукойл за сметка на българския бюджет, фериботи, прикачащи България към Русия, чартъри за руското малцинство на БИВШОТО БГ Черноморие - все платени от държавния бюджет и всичко останало, което руснаците си пожелаха:mediapool.bg/rusiya-s-nevazmozhno-ochakvane-kam-bulgaria-gazat-po-turski-potok-da-tragne-ot-yanuari-news298076.html А евроатланта Борисов предизборно отсъстваше от това национално предателство, защото беше на “неотложно” посещение край Мелник, чак в другия край на България - желязно алиби за отсъствие от местопрестъплението- Борисов е непричьом! ВЕрвайте МУ-У-У!
  • Анонимен 1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
    Разбрахте ли сега как и кои иправлява държавата. За това ви моли, герберчета и бесепарчвта недейте да се карате, щото всички са в кюпа.