X
 
 

ТЕЦ "Варна" пак осигурява студен резерв - има ли опасност за националната сигурност?

3774 1
ТЕЦ "Варна" пак осигурява студен резерв - има ли опасност за националната сигурност?
Снимка: БГНЕС
Може ли ТЕЦ "Варна" всъщност да бъде основна мощност в студения ни резерв? Този въпрос поставя отново организацията "Антикорупционен фонд" (АКФ) предвид новината, че централата, която е собственост на Ахмед Доган, се оказа една от основните мощности за студения резерв и за новия период - от 01.08.2018 година – 31.07.2019 година.

Според резултатите от търговете, публикувани на сайта на Енергийния системен оператор (ЕСО), ТЕЦ "Варна" влиза в резерва със 1 049 906 мегаватчаса. За това на централата ще бъдат платени 26,5 млн. лева. Освен договорената сума за гарантиране на мощности, държавата плаща на дружествата, предоставящи студен резерв, и допълнителни средства за времето, в което мощностите реално работят.

Бивш министър от кабинета "Орешарски": Доган взе 70% от ТЕЦ Варна за 1,5 млн. лв.

"Мога да кажа, че сме една фирма за пример в България. Всяко дружество струва толкова, колкото е договорката между купувача и продавача...

"Разследване на АКФ от месец юни тази година повдигна сериозни съмнения относно експлоатационната годност на ТЕЦ "Варна" и възможността на централата да изпълни лицензионните си задължения. В тази връзка сме изключително обезпокоени от новината за нов договор с ТЕЦ "Варна", каза Бойко Станкушев, директор на АКФ.

"Фактите, до които достигнахме въпреки активната съпротива на държавата, получиха широк обществен отзвук не само в България, а и в чужбина. Изпратили сме сигнали до четири публични институции и продължаваме да призоваваме за обстойно разследване", уточни Станкушев.

Сигналът на АКФ относно ТЕЦ "Варна" беше пратен до ДАНС, Министерство на енергетиката и КЕВР на 19 юни, тази година. Той касае въпроса дали всъщност централата може да осигурява студен резерв т.е. дали има техническата възможност да го прави. Отдавна в публичното пространство има спекулации, че мощностите на ТЕЦ-а не могат да се задействат в случай на спешна нужда в необходимите срокове. Такава официална информация досега не е коментирана. Сигнализирани бяха и Национална агенция за приходите (НАП) във връзка със съмнения за избягване на данъци в придобиване на ТЕЦ-а от почетния председател на ДПС през август 2018.

"Енергийните институции следва да осъществят контролните си правомощия и да се произнесат относно съмненията, водени единствено от задълженията си да работят за публичния интерес,” коментира Станкушев.

Глобиха с 2 млн. лв. ТЕЦ-а на Доган заради неработещ студен резерв

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) глоби ТЕЦ „Варна”, чийто официален собственик е почетният председател на ДПС Ахм...

Actualno.com

Етикети:

  • Анонимен 1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
    Бе на на кой му пука бе, хората с 200 лева пенсии и 480лв работещи бедни за това им пука! Тя БГ от 1989 год. е колония на САЩ , а този Доган си е оттогава двоен агент под закрила на ЦРУ,иначе и костите нямаше да му намерят къде е погребан!Къде в коя страна има партия на етническа основа!Време е и циганите да си направят партия на етническа основа РОМА-лей!Борисов излезе и по голям мошенник и от Ко виж още ›› стов, разсипа държава и народ заради своята безопасност!Кенефа му с кенеф