X
 
 

Ковачки победи Доган в наддаването за студения резерв

11896 0
Ковачки победи Доган в наддаването за студения резерв
Снимка: БГНЕС
Централите на Ахмед Доган и Христо Ковачки и тази зима ще получават пари от държавата, без да работят. ТЕЦ "Варна", ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Марица 3" и "Топлофикация Русе" са класирани на челните места във всички търгове на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за предоставянето на т.нар. студен резерв - мощности, които не работят, но получават пари, за да стоят в готовност и при необходимост да бъдат активирани.

От публикуваните резултати става ясно, че централата на Доган - ТЕЦ "Варна", ще получи 26,5 млн. лв., а останалите три - общо 25,4 млн. лв., за да гарантират електроенергийната сигурност на страната до средата на 2020 г.

Свързана с Христо Ковачки фирма спечели поръчка за 38,4 млн. лв. на АЕЦ

Ремонтни и електромонтажни дейности по 5-ти и 6-ти ядрени енергийни блокове за близо 48,6 млн. лв. без ДДС възложи АЕЦ „Козлодуй&...

Този път, макар и символично, в схемата се включва и държавната ТЕЦ "Марица изток 2", която през 2018-а остана извън раздаването на милионите. Минимално участие има и "Биовет" на братята Кирил и Георги Домусчиеви, съобщава "Капитал".

Ковачки увеличава

Всъщност голямата новина е, че делът на Доган в студения резерв леко намалява спрямо миналата година - с 800 000 лева, докато този на мощностите, контролирани от Ковачки (ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Марица 3" и "Топлофикация Русе"), се увеличава - с почти 1 млн. лева. Припомняме, че ТЕЦ "Варна" все още не може да работи както се очаква заради проблема с газа - има много твърдения, че мощностите на централата не са достатъчно модернизирани и разчитат на въглища. Отделно, цените, които предлагат ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Марица 3" и "Топлофикация Русе" са по-конкурентни.

Изпадналата в тежко финансово състояние държавна централа "Марица изток 2" е успяла да се включи с минимална мощност в търга за предоставяне на студен резерв в периода 1 ноември 2019 г. - 29 феруари 2020 г. От това компанията ще получи само 1.76 млн. лв. Причината ТЕЦ-а да не получи по-голям дял от парите за студен резерв, е по-високата цена, с която е участвал в конкурса, което е изненадващо, защото централата работи на една четвърт от това, което може и би трябвало да може да свали много повече цената.

Глобиха с 2 млн. лв. ТЕЦ-а на Доган заради неработещ студен резерв

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) глоби ТЕЦ „Варна”, чийто официален собственик е почетният председател на ДПС Ахм...

Actualno.com

Етикети: