Фирми от САЩ искат да произвеждат оръжия в България

17136
Фирми от САЩ искат да произвеждат оръжия в България
Снимка: Oshkosh Defense

Американски компании като Lockheed Martin, Northrop Grumman, Oshkosh Defense, Textron и IBM имат интерес към съвместно производство на оръжия и бойна техника с български заводи. Искат да участват и в търговете за нова техника на армията.

Това стана ясно на втория форум за отбранителна индустрия и киберсигурност, организиран от Американо-централноевропейската бизнес асоциация, пише в. "24 часа".

Каракачанов вярва, че тази година ще има договор за кораби за ВМС, после - за БТР-и

До края на годината по-скоро е вероятно да се подпише договорът за флота, а в началото на следващата година и за бронираната машина. То...

Northrop Grumman имат интерес да продадат на България оръдията Bushmaster, а Oshkosh – бронираните бойни машини MRAP и лека тактическа бронирана техника. Lockheed Martin, от които България вече купи 8 изтребителя F-16, пък се надяват на сделка и за хеликоптери Sikorsky, стана ясно от представянията на компаниите. IBM има интерес да продаде продукти за киберзащита.

Модернизацията на армията с нови техника и оръжие ще продължи поне до 2032 г., стана ясно от изказване на зам.-министъра на отбраната Атанас Запрянов. През април ще бъде готов стратегическият преглед на отбраната и в него ще са записани новите проекти, обясни той пред бизнеса.

Засега освен двата големи проекта за нови бронирани машини и патрулни кораби военните предвиждат и сделки за покупка на триизмерни радари за водене на F-16 и радари и нова артилерия за противовъздушната отбрана. Освен това с американска финансова помощ разчитат да закупят и способности за киберзащита.

Всяка от фирмите търси и български партньори за съвместно производство. Това ще е и едно от задължителните условия при бъдещите сделки за армията.

Нова бойна машина за армията ни - ето предложението на Patria (СНИМКА)

Предложение за нова бойна бронирана машина за българската армия беше представено по време на среща с депутатите от Комисията по отбрана...

"Значителна част от растящия български износ се дължи на произвеждащите оръжия и военна техника заводи и те стават все по-добри", коментира на форума и министърът на икономиката Емил Караниколов.

МВР пък търси помощта на американския бизнес за възможности за контрол над комуникациите и проследяване при внедряването на 5G мрежата, обясни вътрешният министър Младен Маринов.

До момента американски фирми са инвестирали у нас над 2,5 млрд. долара и са наели над 30 000 български работници, но това е само началото, каза посланичката на САЩ Херо Мустафа. През януари предстои първата стратегическа среща между България и САЩ след подписаното от премиера Бойко Борисов и президента Доналд Тръмп споразумение, добави тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика