Посланикът на САЩ ще се бори за енергийно независима и просперираща България

3450
Посланикът на САЩ ще се бори за енергийно независима и просперираща България
Снимка: БГНЕС

Енергийна независимост, борба с корупцията и подобряване на бизнес средата в България. Това са основните приоритети на новия посланик на САЩ Херо Мустафа, които тя разкри по време на бизнес-закуска с Американската търговска камара. "Трябва да работим заедно, за да изградим по-стабилна и просперираща България", призова Мустафа.

В оптимистична, но критична реч, посланикът отбеляза напредъка на страната ни, но и нуждата от допълнителни мерки в енергетиката, правосъдието и борбата с корупцията за подобряване на жизнената и бизнес средата у нас.

Основен фокус - енергетиката

Посланикът ще работи за превръщането на България в енергиен център, със стабилен пазар на газ и електричество за регионаи ще подкрепи усилията на страната ни за енергийна диверсификация, така че да преодолеем зависимостта ни от руския газ. "Ще работим с България и държавите от региона за диверсицикация на енергийните доставки и идването на втечнения природен газ на Балканите", посочи тя.

Инструмент за това ще бъде интерконекторът с Гърция и българското участие в терминала за втечнен газ в Александруполис. По думите Ѝ това е само началото. Мустафа призова да продължим да изграждаме енергийни връзки със съседните държави, наблягайки на интерконекторите с Румъния и Сърбия, както и газовата свързаност с Унгария, Австрия. Тя предложи да се изгради интерконектор и с Македония. По думите ѝ, това ще създаде голям регионален газов пазар, който е ключов за диверсификацията, а увеличената конкуренция ще намали цените за българските потребители и бизнес.

Ще бъде обърнато специално внимание и на ядрената енергетика. САЩ ще изпрати екип от експерти, за да проучат възможности за развитие на българската ядрена енергетика, включително посещавайки АЕЦ "Белене" и АЕЦ "Козлодуй".

Посланикът на САЩ у нас очаква бърз напредък с интерконектора с Гърция

"Сега очакваме да видим бърз напредък по този проект", заяви посланикът на САЩ в България Херо Мустафа относно газовия интерконектор ме...

До 3 години България трябва да е по-добре интегрирана във водещите международни икономически институции като ОИСР и еврозоната. "България е лидер в интеграцията на Балканите и има огромен потенциал да се превърне в жизненоважен и много активен член на регионални и световни институции", отбеляза Мустафа.

Тя отбеляза напредъка на страната ни в областта на върховенството на закона и борбата с корупцията и изрази очакване до 3 години България да се превърне в най-добрата дестинация за американски инвестиции в региона. По думите ѝ, страната ни е твърде нископоставена в класацията Doing Business на Световната банка и индекса на Transperancy International. "Нека помогнем на България да постигне значителен напредък в двете класации. Сега е моментът за това", призова тя.

Според нея има политическа воля за подобна положителна промяна, българите са готови за качествено подобряване на стандарта им на живот, регионът има нужда от българско лидерство, стабилната макроикономическа ситуация дава големи предпоставки за растеж. Тя отбеляза положителната роля на страната ни за евроинтеграцията на Западните Балкани.

Българо-американското икономическо сътрудничество трябва да се развива на благодатна почва, която изисква подобряване на инвестиционния климат и ситуацията с обществените поръчки, предвидимост на регулациите и доверие в правосъдната система. Нужни са и свободни, енергични и жизнеспособни медии, които да следят внимателно всички тези процеси и да карат всички да играят по правилата, обясни тя.

Колкото по-бързо се подобрят тези условия, толкова повече възможности ще има за България и обществото ѝ. Това ще създаде условия и за българите, потърсили късмета си в чужбина, да се върнат у нас, донасяйки своите знания и умения и стимулирайки развитието на родината си.

Посланикът на САЩ у нас вярва, че българите имат много причини да са оптимисти

Всчики знаем за какво става дума, когато говорим за корупция. Вашият регион е стратегически много важен и е нужно да се работи в сътруд...

Срещата Тръмп-Борисов

Мустафа показа голям оптимизъм за двустранните отношения между България и САЩ, отбелязвайки, че очаква позитивни резултати от предстоящата среща на премиера Бойко Борисов с Доналд Тръмп във Вашингтон.

"Срещата на Борисов с Тръмп не е награда за покупката на изтребителите F-16. Тя е възможност за нашите страни и лидери да се срещнат и да укрепят нашите двустранни отношения и да ги издигнат на ново ниво", каза посланикът.

Мустафа изрази очакване двамата да обсъдят сътрудничеството в сферата на сигурността, двустранната търговия и инвестиции, върховенството на закона и енергийната сигурност на България.

През следващите 2 месеца ще се проведат 3 срещи между търговски делегации от двете държави.

Херо Мустафа: Какво да очакваме от срещата Борисов - Тръмп

Два основни акцента ще има срещата между премиерът Бойко Борисов и американският президент Доналд Тръмп на 25 ноември: сигурност и енер...

В помощ на американския бизнес

"В София съм от малко повече от месец и мой приоритет да се запозная с членовете на Американската търговска камара. Правя го, защото искам да подчертая значението на тази организация и нашите отношения", каза Мустафа.

Тя поздрави бизнес организацията за успешната година и заздравяването на бизнес връзките между България и САЩ. Посланикът изтъкна задоволството си, че американските компании осигуряват ключови инвестиции и работни места в българската икономика. Те са вложили над 2.5 млрд. долара в БГ икономика, създавайки над 30 000 висококвалифицирани и високоплатени работни места, САЩ е в топ 6 на инвеститорите у нас.

През 2018 г. двустранната търговия е 1.2 млрд. долара и нараства бързо. Американският износ донесе в България високотехнологични продукти от последно поколение с висока добавена стойност. Сред тях са електронни устройства, автомобилни компоненти, оборудване за електроцентрали и медицински технологии.

Мустафа похвали американските компании, че инвестират в социално отговорни каузи, екологични и здравни проекти, които отговарят на ценностите им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

"Защо Министерство на културата е дарено на корумпираните простаци от ГЕРБ?": Велислав Минеков

Преговорите завършват в следващите 24 часа, ПП-ДБ не са съгласни с имена в кабинета (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика