Янко Янков: Ще затворим въглищните ТЕЦ, сега да мислим за замяната им

4370
Янко Янков: Ще затворим въглищните ТЕЦ, сега да мислим за замяната им
Снимка: Българска академия на науките

България е част от ЕС и трябва да реализира идеите на Зеления пакт, който е европейска политика. Това означава, че ще трябва да затворим ТЕЦ „Марица изток“. Сега е времето да помислим как да изглежда енергийната ни система и как да преквалифицираме хората. Това заяви енергийният експерт Янко Янков, предаде БГНЕС.

„Зеленият пакт е една идея на Европейската комисия, която има за цел да декарбонизира европейската енергийна система. Това е европейският принос към глобалната криза с климата“, каза Янков.

Синдикатите искат Национален борд за устойчиво развитие на енергетиката

Синдикатите са предложили на правителството на премиера Бойко Борисов да се създаде Национален борд за устойчиво развитие на енергетика...

В същото време той посочи, че за Зеления пакт много се говори, но има много малко хора, които разбират какво точно представлява той. Това се отнася и за неговите създатели, добави Янков.

„Независимо дали ни харесват или не европейските политики, България, като страна-член на ЕС, ще бъде принудена да ги следва. Трябва да минимизираме вредното въздействие, ако има такова за България. Трябва да защитим нашия специфичен интерес“, смята той

Енергийният експерт предупреди властта, че не трябва да изпада в ситуацията, че може да си прави каквото иска и да не спазва европейските директиви. Той припомни, че преди влизането ни в ЕС Брюксел поиска затварянето на малките реактори на АЕЦ „Козлодуй“ и това се случи, въпреки опитите да се направи обратното.

„Ние се борихме за малките ядрени реактори, но в крайна сметка бяхме принудени да ги затворим. Така ще се случи и с ТЕЦ „Марица изток“. За това е по-добре сега да вземем съответните решения какво ще правим с ТЕЦ „Марица изток“, какво ще работят хората вместо във въгледобивната промишленост“, призова Янков.

Експерт: Преждевременната смърт на българската енергетика е преувеличена

Информациите за преждевременната смърт на българската енергетика са прекалено пресилени. Това каза за Агенция „Фокус“ енерг...

Той отбеляза, че възстановяването на околната среда във въгледобивния регион ще отнеме много време. Експертът не изключи, че можем да получим сериозна помощ за целта от европейските институции и фондове. Янков даде пример със съседна Румъния, която е получила 52 милиона долара за развитие на точки за зареждане на електромобили: „Ние дори не мислим по този въпрос, а те получават грантови субсидии“.

Според него сега е време да се направят конкретните анализи за следващите 10-15 години. Ако изпуснем този момент, в бъдеще няма да имаме възможност за маневриране.

„Трябва да започнем да променяме енергийната система, без политикански изказвания. Когато настъпи времето, трябва да имаме правилната енергийна система. Трябва да мислим каква ще бъде енергийната система на България, това е най-същественото“, добави Янков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com