X
 
 

В Пловдив се създават повече работни места, отколкото в цяла Северна България

3905 1
photo of В Пловдив се създават повече работни места, отколкото в цяла Северна България
Снимка: БГНЕС
В област Пловдив се създават повече работни места, отколкото в цяла Северна България. Това е един от изводите на изследването "Регионални профили: показатели за развитие 2017", изготвено от Института за пазарна икономика (ИПИ), което беше представено днес (28 ноември).

Според данните за последните 12 месеца са се създали повече работни места в Пловдив, отколкото за цялата северна част на страната. Като цяло 70% от работните места се отварят в четири области - София-град, София-област, Пловдив и Стара Загора. В Северозапада пък заетостта продължава е на твърде ниско ниво.

Най-големите градове взимат гигантския пай за регионално развитие

Близо милиард лева ще получат десетте най-големи градове от еврофондовете за регионално развитие до 2020 година. Това става ясно от и...

"За оживлението в различните части на страната се съди най-вече по пазара на труда. Заетостта в момента е на рекордно високи нива, като тя се увеличава повече в Южна България", каза икономистът Явор Алексиев.

Изследването сочи, че София и Габрово остават лидери по икономическо развитие сред областите в България, а близо зад тях се нареждат Стара Загора, Варна и Русе.

"Въпреки териториалното раздалечение, областите на върха на класацията имат общи характеристики - те се отличават с голям приток на инвестиции, чуждестранни и местни, висока заетост, висока икономическа активност на населението, по-висок стандарт на живот", заяви Десислава Николова, главен икономист в ИПИ.

Шуменска област отива към опашката по усвояване на евросредства

От общо 28 административни области в България, Шумен е на 19-то място по усвояване на европейски средства, показва анализ на Института ...

По думите ѝ влияние оказват и фактори като добрата инфраструктура, усилията на местните администрации за привличане на ресурси и специално в Габрово - ниските местни данъци.

Най-зле икономически са областите Пазарджик, Видин, Сливен, Силистра и Кърджали. "Рецептата за икономическо изоставане е ясна - гореизброените показатели, но с отрицателен знак: нисък приток на инвестиции, висока безработица, ниски заплати", допълни Николова.

С най-лоши показатели по отношение на условията за живот е област Пазарджик. Основна характеристика на област Сливен пък е недобрата инфраструктура и факта, че много малко хора имат достъп до и ползват интернет.

Трима души са се борили за едно работно място във Великотърновско

Трима души са се борили за едно работно място във Великотърновско през октомври. Това каза на пресконференция директорът на Дирекция &b...

Според проучването обаче разликата между най-богатите и най-бедните области не се увеличава, а се е стабилизирала на едно ниво. Тя е около 4,5 пъти т.е в София благосъстоянието е 4,5 пъти по-голямо от това в най-бедната област на страната.

Подробности относно ръста на заплатите - четете в Expert.bg.

Actualno.com

Етикети:

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
    Заглавието е абсолютно заблуждаващо, защото местата се откриват в не в Пловдив, а в община "Марица" и община "Родопи"! В град Пловдив от години няма почти никакви инвестиции и не се разкриват работни места, а голяма част от гражданите пътуват за да работят в съседните общини! На какво се дължи това, може и сами да се досетите!
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.