Зад кулисите на пътната поддръжка - ако числата се извадят от контекст

4731
Зад кулисите на пътната поддръжка - ако числата се извадят от контекст
Снимка: Анита Чолакова

Сформирането на единични цени си е приоритет, фирмена политика, фирмен ресурс и фирмен мироглед. Не може да има знак за равенство за всички. Ако всичко ще е еднакво, тогава държавата да излезе и да каже: "Асфалтът ще струва 100 лева на тон за всички. Солта струва 45 долара за тон. Зимното почистване струва 2000 лева на километър!“. Всичко ще е "наред". Само че еднаквите цени в пътното строителство, и не само, бяха в едни други времена, надявам се безвъзвратно отминали. Иначе какво правим - една крачка напред и три крачки назад. Това заяви за Actualno.com инж. Георги Златев – член на Контролния съвет на браншовата камара "Пътища" по повод медийни публикации за скандално големи разлики в цените за поддържане на пътната мрежа в страната.  

Той предположи, че изнесените медийно данни за цените, на които фирмите работят с Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) по петгодишните договори за пътно поддържане (превантивно, текущо, зимно и ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации), са достоверни.

Браншът предупреди: Има 80 опасни участъка, зимата ще има блокирани населени места

Подготвили сме 80 най-критични точки за зимна поддръжка, като списъкът ще бъде представен на Националното сдружение на общините (НСОРБ)...

"Въпросът е по какъв начин са изнесени и дали е направен опит те да бъдат проверени, изтълкувани или е направено просто с цел да постигнат определен резултат, да се направят определени внушения. Моето мнение е, че в случая има едно съвсем тенденциозно отношение към бранша. Да, изнесените данни най-вероятно са факт, но не е потърсен физическият смисъл от тях, което е по-важно в случая. Съгласете се, че позицията "премахване на незаконен билборд" може би е възложена в цялата страна не повече от десет пъти. Това прави ли я важна“, пита Златев.

По думите му е естествено, че ако една фирма има собствена кариера за инертни материали, собствена асфалтова база, може да предложи една цена за асфалтите, а друга, която купува или пък ползва наета база за асфалтовите смеси, ще предложи различна цена.

"Затова е свободният пазар. Нали това искаме - да няма картелни споразумения и разлики в цените от 3 стотинки? Не разбирам тази статия какво иска да покаже - че има големи разлики в цените и всички тези черни неща, в която обвиняват целия бранш, са всъщност една измислица или какво? Това е въпрос на организация на изпълнение и възможностите на всяка фирма", допълни той.

И даде пример: "Ако лятото фирмите си бяха купили солта за зимата, тя струваше 25 долара за тон. В момента струва 45 долара. Кажете ми - фирмите, които са имали финансов ресурс и далновидност и са си купили навреме солта, и тези, които не са могли да купят през лятото - как да дадат една и съща цена? И как ще излязат от зимата?"

ББК"Пътища" на национален протест на 8 октомври

Българска Браншова камара "Пътища" организира на 8 октомври трети национален протест заради проблемите в бранща. Ето какво се казва в п...

Той е категоричен, че няма пътищар, за който зимното поддържане носи печалба.

"Напротив, това е дейност, която носи само разходи и разправии. И тези хиляди хора сега са изправени на нокти дали ще имат заплати, или не, няма да посрещнат нито Коледа, нито Нова година. Вместо това мръзнат по пътищата, за да може да излезе една министърка и да говори разни неща. За мен подобно сравнение и подобно тенденциозно отношение без коректен коментар е несериозно", смята инж. Златев.

Той посочи, че в Северна България кариерите за инертни материали са малко и е нормално цените да бъдат високи. В Южна България пък може да имат проблеми с доставката на битум.

"Погледнато отстрани, нещата понякога изглеждат нелогични, но всъщност те си имат своето нормално обяснение. И никой не потърси браншова камара "Пътища" като орган, обединяващ всички тези пътноподдържащи фирми основно за коментар. Вие сте първата медия, която ни потърси и това ви прави чест. Не може човек да бъде корифей във всяка област и когато нещо на някой му се стори странно, пита. Онзи ден също бяхме засегнати, защото видите ли фирмите, които работят по пътищата, са едва ли не богопомазани и били на хранилка на държавата. Ами пътищата са държавни, кой друг да бъде възложител на пътните фирми за тяхното строителство и поддръжка!? Явно се насажда едно отношение в обществото, което е негативно към хората, които всъщност се грижат за всички останали да бъдат добре", смятат от браншовата камара "Пътища".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика