Огромни разлики в цените за поддръжка на пътища, но защо точно?

6070
Огромни разлики в цените за поддръжка на пътища, но защо точно?
Снимка: Анита Чолакова

В статия със заглавие "Има огромни разлики в цените за кърпене на пътищата" вестник "Сега" пише, че в цените, по които работят фирмите с договори с АПИ за поддържане на републиканските пътища, има брутални разлики.

"Голяма част от фирмите са дали цени, близки до пределните, докато при други ценовите оферти са в пъти по-ниски. Огромни разлики има и в цените на използваните материали", пише медията. И дава пример с цената на магнезиевата луга за зимно поддържане, която варира от 22 лв. до 1366 лв. на тон. Друг пример за големи разминавания в ценовите оферти е с дейности, неизискващи особена експертиза, като например отстраняването на големи билбордове - над 32 кв. м.

"При пределна цена за тази дейност, определена от АПИ в размер на 1500 лв., има фирми, предложили над два пъти по-ниска цена. 604 лв. на билборд например е офертата на консорциума "ПП Варна 2018", 580 лв. е офертата на "ПП Шумен". На този фон други дружества са близко до предела – 1499.96 лв. иска за билборд "Северозапад ДЗЗД", което работи на територията на Враца, 1485 лв. е офертата на "Добрич 2019" и т.н.", гласи текстът в материала.

Според изданието, ако при строителните дейности могат да се търсят някакви обяснения, при цените на материалите разликите по някои позиции са направо втрещяващи. Примерът е с един тон магнезиева луга, за който "Пътстройинженеринг-Т", което обслужва Областното пътно управление на Търговище, е дало цена от 21,78 лева на тон, докато лугата в офертата на "Добрич 2019" е 109 лв. на тон. В същото време цената на консорциумите "Видин 2019" и "Северозапад" е от 1366 лв. за тон луга.

"Индустриалната сол е 97 лв. на тон в част от офертите, но стига 178,20 лв. в офертата на "Видин 2019". Грижата за храстчетата покрай пътищата също варира в големи граници. 18,1 лв. на декар струва обработката с химически препарати за ограничаване на трънките в офертата на "ПП Варна 2018". Тарифата по тази позиция достига 84 лв. на дка при определена от АПИ пределна цена от 85 лв.", допълва статията.

Така ли е?

Actualno.com направи своя справка по петгодишните договори с Агенция „Пътна инфраструктура“ – за поддържане (превантивно, текущо, зимно и ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации), подписани за периода 2019-2024 година. Изводите обаче, до които стигна нашата проверка, са различни.

Наистина има разлики. За определени дейности, услуги, механизации и доставки те са фрапиращи. Но само когато ги извадиш от контекста – когато изкараш по един-два-три-пет елемента от таблиците/сметките и сравняваш само числата в тях между отделните оферти.

Ако примерно един кандидат е вписал доста занижена цена за премахване на билборд, се вижда, че той е компенсирал това намаление с цената на плочестия водосток например, чийто ремонт е на ръба на пределната стойност или на максималната. Или с нещо друго.

Цената на магнезиевата луга в морската столица Варна е нормално да е доста по-ниска, отколкото в Кърджали, при положение че магнезиевата луга е отпадъчен продукт при производството на морска сол. Там разходите за транспорт са миниатюрни.  

Накратко, всички стойности са важни, обаче взети не само поотделно, но задължително заедно, в това число и с обстоятелствата.

Не е все едно да поддържаш пътища в Смолянска и във Варненска област. В едната област участъците са само планински, в другата – само равнинни. В определени региони равнинните преобладават, в други повечето са планински. Логично е цените на едното място да са минимални, на другото – максимални.

(Предизвикателствата за пътуващите и за снегопочистващите фирми в Смолянско през зимата са сериозни)

От най-съществено значение обаче е часовата ставка - т.е. каква е цената на труда. Според Actualno.com тя е водеща за формиране и на единичните, и на окончателните оферти.

Преглед на часовите ставки на консорциум "ПП – Варна 2018", като най-често споменаван, сочи следното: Трудът на пътния работник там и бояджията са калкулирани с 4,60 лв. на час. В Кърджали единият ще получи за същата работа 5,85 лева, а другият – 6,50 лв. В Пловдив ставката им е по 6 лв./час.

Тоест, пътният работник във Варна ще получи месечна заплата от 809 лв., а този в Пловдив - 1056 лв. Пътният работник в Кърджали ще е с възнаграждение 1029 лв. накрая на месеца. Разликата е повече от 200 лева на месец при 8 часа на ден и средно 22 дена заетост в месеца (максималната възможна).

Но ако във Варна са начислили 95% допълнителни разходи върху труд и 30% допълнителни разходи върху механизация, то в Кърджали например допълнителният труд е 100% увеличен, а допълнителните разходи върху механизацията – 50%. Това ще увеличи заплатата на работещия в Кърджали с още повече, а във Варна - със съвсем малко.

Да погледнем заплатата на геодезиста и геолога. Във Варна тяхната часова ставка е 6,50 лева на час. Това прави месечна заплата 968 лв. за тези специалисти, които не се намират под път и над път. В Кърджали на тях се плаща по 16 лева на час, което прави заплата от 2816 лв. (128 лв. на ден). В Пловдив ставката им е 15 лв. на час, което прави 120 лв. на ден и 2640 лв. месечно.   

ББК"Пътища" на национален протест на 8 октомври

Българска Браншова камара "Пътища" организира на 8 октомври трети национален протест заради проблемите в бранща. Ето какво се казва в п...

Предлагаме за сравнение часовите ставки във Варна (на ДЗЗД "ПП – Варна 2018", Кърджали (на "Пътстройинженеринг" АД) и Пловдив ("Европейски пътища" АД).

(Ценообразуването на консорциума, спечелил поръчката за област Варна)

 

Засега: Само 100 млн. лева за пътните фирми за почистване през зимата

Подготовка на пътищата за есенно-зимния сезон ще започне всеки момент със стоте милиона лева, които бяха гласувани с актуализацията на ...

(Ставките на "Пътстройинженеринг" АД за област Кърджали)

 

(Ставките на "Европейски пътища" за област Пловдив)

Actualno.com поиска коментар относно разликата в цените за различните области от браншовата камара "Пътища" и очакваме отговорите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика