Уникални разлики в цените за ремонтни дейности и материали по пътищата

4814
Уникални разлики в цените за ремонтни дейности и материали по пътищата
Снимка: Actualno.com

Огромни разлики има в цените по договори на компании, които работят по поръчки на АПИ. Това включва и стойността на използвани материали - например цената на магнезиевата луга за зимно поддържане варира от 22 лв. на тон до 1366 лв. на тон, пише в. "Сега".

Сравненията са направени по ценови оферти, по които работят фирмите с договори за АПИ за пътно поддържане до 2024 година. Петгодишните договори са сключвани през 2019 г. и сега се оказаха наддоговорени в пъти над официално одобреното финансиране. Пътният бранш в момента протестира с искане за изплащане на пълните суми, въпреки незаконно поетите обеми дейности.

Засега: Само 100 млн. лева за пътните фирми за почистване през зимата

Подготовка на пътищата за есенно-зимния сезон ще започне всеки момент със стоте милиона лева, които бяха гласувани с актуализацията на ...

Определени заключения може да се направят, като се гледат цените по дейности, при които не трябва специализирана експертиза, като например отстраняването на големи билбордове (над 32 кв. м.). При пределна цена за тази дейност, определена от АПИ в размер на 1500 лв., има фирми, предложили над два пъти по-ниска цена. 604 лв. на билборд например е офертата на консорциума "ПП Варна 2018", 580 лв. е офертата на "ПП Шумен". На този фон други дружества са близко до предела – 1499.96 лв. иска за билборд "Северозапад ДЗЗД", което работи на територията на Враца, 1485 лв. е офертата на "Добрич 2019" и т.н.

Такива сериозни различия в цените има и при отстраняването на плакати – цена от 5,1 лв. на брой при "ПП Варна 2018" срещу 11,98 лв. на брой при ДЗЗД "Северозапад" и др. Разликата в тарифите, на които тези фирми плащат на работниците, не са достатъчно големи, за да оправдаят луфта в цените. Така например "ПП Варна 2018" плаща за пътен работник 4,60 лв. на час при 5 лв. на час ставка за ДЗЗД "Северозапад".

Сериозни разлики в цените има и при дейности, изпълнявани в големи обеми. Например ръчното изкърпване на настилка със студена асфалтова смес струва 250 лв. на тон с всички видове разходи при фирма "Европейски пътища", която работи на територията на Пловдив и Пазарджик, и плаща 6 лв. часова ставка на пътен работник. "ПП Шумен" иска за тази дейност 295 лв. на тон. На този фон цените на консорциумитте "Добрич 2019" и "Северозапад" са близки до предела от 390 лв. – 388 и 389.99 лв. на тон. Много големи разлики има в позициите за ремонт на плочест водосток. Цената при водосток с отвор от 2 до 5 м. е 5000 лв. на метър при "Европейски пътища" и 7324 лв. на метър при "ПП Варна 2018". В този случай "Добрич 2019" иска 12 990 лв. при пределна цена, определена от АПИ в размер на 13 000 лв. Доставката и монтажът на стоманобетонни елементи 2 на 2 м. струва 864 лв. в офертата на "ПП Варна 2018" при цена от 2100 лв. – равна на пределната, отново при консорциум "Северозапад".

Ако при строителните дейности могат да се търсят някакви обяснения, при цените на материалите разликите по някои позиции са направо абсурдни. За един тон магнезиева луга "Пътстройинженеринг-Т", което обслужва пътно управление "Търговище", е предложило например много скромна цена от 21,78 лева на тон, докато лугата в офертата на "Добрич 2019" е 109 лв. на тон. В същото време "Видин 2019" и "Северозапад" предлагат цена от 1366 лв. на тон луга. Индустриалната сол е 97 лв. на тон в част от офертите, но стига 178,20 лв. в офертата на "Видин 2019". Грижата за храстчетата покрай пътищата също варира в големи граници. 18,1 лв. на декар струва обработката с химически препарати за ограничаване на трънките в офертата на "ПП Варна 2018". Тарифата по тази позиция достига 84 лв. на дка при определена от АПИ пределна цена от 85 лв.

Пътни строители от цялата страна протестират пред парламента (СНИМКИ)

Пътни строители протестират пред сградата на Народното събрание тази сутрин, предаде репортер на БГНЕС. Организираните от браншова кам...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика