8 неща, които никога не трябва да почиствате с хартиена кърпа

3347
8 неща, които никога не трябва да почиствате с хартиена кърпа
Снимка: Khaligo / Pixabay

Ползите от хартиените кърпи са повече от очевидни. Те са идеални за попиване на разлети неща по масата. Например, можете да вземете салфетката и да попиете течността, ако без да искали сте бутали чашата с някаква течност. Подходящи са и за да почистите ръцете след храна. Вижте обаче за кои повърхности те изобщо не са подходящи.

Очила

Хартиената кърпа може да се използва за безопасно почистване на рамката на очилата и това да е всичко, за което да я използвате. В никакъв случай не я прилагайте като средство за почистване на самите стъкла. По този начин можете да повредите стъклата като разнесете прах от целулозни влакна по тях. Използвайте специални салфетки или памучна кърпа.

6 лесни хитринки за ИДЕАЛНО и лесно ПОЧИСТВАНЕ на всяка баня

Екраните на джаджи

Ситуацията тук е абсолютно същата. Кърпичката има абразивна структура и това може да остави фини драскотини по повърхността на екрана. Затова бършете екрани, телевизори и всякакви други устройства със специална микрофибърна кърпа, която улавя праха, но не оставя следи. За мазните петна използвайте алкохол, който се съдържа в повечето спрейове за екранно почистване.

Петно върху килима

На всеки се случва поне веднъж да изцапа килима с нещо. Било то с петно от сандвич или пък някаква напитка, то първото, за което се сещаме в такава ситуация е да вземем хартиената кърпа. Не бързайте обаче с това, тъй като е малко вероятно да ви помогне. Ако вземете за течност суха кърпа, то тя ще стане на каша. По-добре поставете памучна кърпа, която да абсорбира течността, като не търкате.

Черна дреха

На всеки се случва да се изцапа с нещо и както почти винаги става, това го отнася черната дреха. Не търкайте с хартиена кърпа, тъй като ще останат влакна, които е трудно да почистите. Вместо това сложете веднага да се изпере изцапаната дреха.

Дървени мебели

Прахът е вид абразив, а използването на суха кърпа действа като шкурка. Затова по-добре използвайте микрофибърна кърпа. Освен това повечето дървени повърхности са грапави и това допълнително би затруднило почистването им със суха кърпа.

6 супер начина да почистите дома си до блясък

Прозорци и огледала

Сухата кърпа ще остави грозни следи. Затова използвайте памучна или пък добрите стари вестници, които не оставят никакви влакна, а само чисти и сияещи прозорци.

Дъски за рязане

Не можете да ги почистите с хартиена кърпа, тъй като тя се накъсва. Изплакнете дъската и я подсушете с хавлиена, преди да я приберете в шкафа.

Интериор на автомобила

Да, много по-лесно е набързо e да забършете таблото на колата с памучна кърпа, но така оставяте фин лепнещ слой, който ще привлече още повече прах. Затова използвайте памучна кърпа и препарати за почистване, подходящи за интериора на колата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Преди сезона на открито: Как да чистите бели пластмасови столове

Това е най-ефективният и лесен начин за почистване на тавана

Как да изчистите успешно нацапани с червило дрехи и платове?

Развъдник на микроби: най-лесният начин да почистите тавана - със сигурност не сте го правили

3 начина да перете дрехи и бельо без пералня

Как най-лесно да почистим готварска печка?

Пране на обувки в пералня - за кои може и за кои не

5 лайфхака бързо да съберете парчетата от счупен стъклен съд

Колко често трябва да перете дрехите си?

Как да бъде успешно почистването на фугите на силно замърсен фаянс

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com