6 супер начина да почистите дома си до блясък

71397
6 супер начина да почистите дома си до блясък
Снимка: iStock/Guliver

Слънцето започва да се показва все по-често, птичките пеят, но уви, домът ви сякаш не може да се събуди от зимен сън. Пролетното почистване е традиция, която ви позволява да освежите домовете си и да приветствате новия сезон. В началото със сигурност се чувствате обезсърчени, но днес ще ви дадем 6 супер идеи как да почистите до блясък, без да се чудите откъде да започнете и какво да хванете първо.

1. Почистване на праха до последната прашинка

Винаги започвайте да чистите отгоре надолу. Бърсането на прах ще намали алергените и ще подобри качеството на въздуха във вашата къща. Намокрените микрофибърни кърпи работят чудесно, но ние ви препоръчваме да си вземете специални за прах, тъй като улавят и най-малките частици.

 

W5 кутия с кърпи, улавящи праха като магнит, 24 броя, от 15.03.2021 в Lidl.

 

2. Освежаване на мебелите

Добра идея е в списъка ви за чистене да присъства и освежаване на мебелите. Още по-добре е да направите това веднага след бърсането на прах, за да дадете време на дамаската да изсъхне, докато вършите другите задачки. Съветваме ви да направите малък тест, нанасяйки спрея върху участък на гърба на дивана, и едва след това да преминете към цялостно чистене на тапицерията. Ако имате по-упорити петна, оставете да действа повече време според указанията на опаковката.

Не забравяйте да обърнете внимание и на секцията в хола, почиствайки я със специален спрей, подходящ за обработка на всички видове повърхности като ПДЧ, MDF и дори пластмаса. Нужно е само да напръскате желаното място и да забършете с кърпа. Активните вещества ще разтворят мръсотията, без да замазват, а най-важното е, че спреят има и антистатичен ефект, който предпазва от повторно натрупване на прах.

 

W5 пяна за почистване на килими и дамаски и спрей за почистване на мебели от 15.03.2021 в Lidl.

 

3. Премахване на всички замърсявания от котлоните на печката

Докато чакате препаратът за дамаски да си свърши работата, може да се заемете със стъклокерамичните котлони, които в повечето случаи също имат нужда от накисване. Дори да забърсвате котлона след всяка употреба, добре е да почиствате основно поне няколко пъти годишно, за да избегнете напукване и тъмни кръгове.

Страхотен и ефективен трик е да загреете котлоните съвсем леко няколко минути, преди да нанесете препарата, за да могат наслагванията да се разтворят по-бързо. В случай на много загорели петна използвайте и пластмасова шпатула (може и с метално острие). Все пак не търкайте много агресивно, за да не нараните стъклокерамиката. Съветваме ви и винаги да използвате ръкавици, за да предпазите ръцете си от активните почистващи вещества, особено ако имате по-чувствителна кожа.

 

 

W5 препарат за почистване на стъклокерамика 3 в 1 от 15.03.2021 в Lidl.

 

4. Почистване на прозорците до блясък

Тук ще ви трябва препарат за почистване на стъкло и кърпа от микрофибър, която е идеална за почистване на всякакви стъклени повърхности, тъй като полира без да оставя микроскопични драскотини като вестника, например. По-добре не експериментирайте с домашно приготвени разтвори, а заложете на препарат за стъкла с алкохол, за да разтворите натрупаната мръсотия от външната страна. Когато избърсвате с кърпата, използвайте хоризонтални движения и се движете отгоре надолу. Не почиствайте прозореца, търкайки в кръгове, които могат да оставят ивици. А дори това да се случи може бързо да ги заличите с мокри кърпички за прозорци.

W5 влажни кърпички за почистване на стъкла и микрофибърни кърпи за различни повърхности от 15.03.2021 в Lidl.

 

5. Почистване и дезинфекция на банята

Ред е на едно от най-мръсните помещения у дома, макар и не винаги да изглежда така. Ако минералните отлагания от твърда вода са замъглили вашите кранове и душ, не ги почиствайте с четки или абразиви, защото ще надраскате покритието. Вместо това използвайте пяна за почистване, която е нежна към всички покрития, но с лекота се справя със замърсяванията, наслоени върху фугите на плочките и следите от варовик и сапун. А ако ви се иска поддръжката на банята да е лесна като детска игра, заложете на ежедневно почистване с мокри кърпички, като има различни видове - за тоалетна чиния, за мивка или просто универсални дезинфекциращи.

W5 пяна за почистване на бани и вани и почистващи влажни кърпи от 15.03.2021 в Lidl.

 

6. Почистване на различни подови настилки

След такова основно почистване, ред е да обърнете внимание и на пода. За ежедневно почистване подовете от ламинат се нуждаят само от прахосмукачка и микрофибърен влажен парцал. Що се отнася до почистването на естествен паркет, има едно важно нещо, което трябва да знаете - водата е враг! Тя притъпява покритието на дървото, освен ако не е обработено с полиуретан, и често води до необратими петна. Вместо това, купете си уред за почистване със специални мокри кърпички. За мрамор използвайте гореща вода и препарат с неутрално рН, за да избегнете обезцветяване. За керамичните плочки заложете на мокър моп, подходящ препарат за почистване или пък използвайте специални мокри кърпички за под. Парочистачката е добър вариант, за да премахнете по-лесно всички замърсявания от фугите, без да се налага да търкате с часове.

W5 мокри кърпи за под от 15.03.2021 в Lidl.

 

С правилната организация дори и пролетното почистване може да е лесно и бързо! А ако имате нужда от още верни помощници, за да почистите дома си до блясък, вижте ТУК новата брошура на Lidl от 15 март.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com